Много лесно българските граждани могат да направят аналогия с положението в България, което до известна степен се дължи на действията на правителството. Да вземем само нашата мигрантска криза. Нека сравним с Венецуела при 32 млн. население, колко души са напуснали страната с нашето население". Това каза президентът Румен Радев в коментар на разразилата се размяна на реплики с правителството, след като Министерски съвет се присъедини към позицията на почти всички европейски страни и призна председателят на венецуелския парламент Хуан Гуайдо за временен президент на страната. Радев е на мнение, че България не трябва да подкрепи предложената европейска позиция за Венецуела.

Кризата, която разтърсва Венецуела вече половин десетилетие доведе до рекордна инфлация и над 2 млн. напуснали страната.

"Що се отнася до комуникацията, основният проблем е, че българското правителство няма собствена позиция за Венецуела. Нямам какво и с кого да обсъждам", каза Радев на въпрос защо има разнобой на институциите в позицията на страната за Венецуела. "Изпратих позицията си, много добре аргументирана, още предния ден преди Съвета по сигурност", каза той. Според него правителството се крие зад колективната безотговорност на органи като Съвета по сигурност, който има правомощия във вътрешни проблеми, касаещи националната сигурност, а не в решаването на международни въпроси. ""Европа е силна, защото е люлката на демокрацията и свободомислието. По тази причина европейската позиция не е тази, която поставя ултиматуми. Не е тази, която подкрепят повече държави, а е тази, която уважава правото и суверенитета. За това ненамесата е основен принцип", каза Радев.

Президентът каза още, че му е странно защо Министерството на външните работи го търси за съгласуване "на една преписана позиция за Венецуела", а не го търси "по важни въпроси, които касаят нашите национални интереси". Той даде пример с договорът за добросъседство с Македония и протоколът за присъединяване на Македония в НАТО. Радев се оплака, че разбрал от "нашите руски партньори пред камерите на български и световни телевизии" за посещението на Бойко Борисов в Москва, както и че не е търсен заСесията на ООН в Ню Йорк, на която България бе представена от премиера Бойко Борисов.

Дневник