Франция планира за подкрепи предложение на Европейската комисия за регулиране на газопроводите, влизащи в страна от ЕС по море директно от трети страни, което засяга статута на "Северен поток 2" и е против позицията на Германия и Русия по този проект. Гласуване ще има в петък в Брюксел и ако тогава френският представител официално потвърди с вота си тази позиция, това ще е неприятен удар по основен партньор като Германия и може да доведе до спиране на строежа газопровода малко преди приключването му.

Става дума за Газовата директива на Европейската комисия (2009/73/EC), пряко засягаща "Северен поток 2" без да го споменава изрично, която бе представена в Брюксел през ноември 2017 г. и все още се спори по нея. Предложените поправки в нея предвиждат принципите за регулиране на европейския газов пазар да се разпространят и върху морските газопроводи. В частност това означава и разделяне функциите на пренасящата компания от доставчика на газ, както и допускане до тръбата на трети компании за транзит на техен газ.

Германия втора година работи за събиране на подкрепа за позицията си, че директивата не се отнася до този проект. Русия не иска това да става, защото "Газпром" изцяло проектира, финансира и изгражда газопровода през Балтийско море, а ще се окаже принудена да допусне други до мощностите му.

През януари обсъждането се активизира, а румънският енергиен министър Антон Антон като председател на съвета на министрите от сектора по време на румънското председателство на Съвета на ЕС, заяви, че един от приоритетите му е да бъдат приети поправките. На 9 янари Съветът представи на работната група (Energy Working Party, EWP) третата версия на проекта за поправки. Руски медии тогава писаха, че Букурещ бил под натиск и от САЩ да действа срещу газопроводите на "Газпром".

САЩ официално са заявявали, че са против "Северен поток 2", защото смятат, че увеличава енергийната зависимост на Европа от Русия, отнема милиарди долари приходи от транзит за бюджета на Украйна и увеличава възможността президентът Владимир Путин да оказва натиск върху ЕС и НАТО чрез подобни проекти.

В четвъртък трима американски посланици в Германия, Дания и ЕС - публикуваха в "Дойче веле" писмо, което заявяват ,че "спирането на проекта ще изпрати ясен сигнал, че Москва не може да остане ненаказана за агресията си срещу съседни държави и намесата си срещу нашите демокрации.

Също днес на срещата с премиерите от Централна Европа в Братислава канцлерът Ангела Меркел за пореден път настоя, че "Северен поток 2" не прави Германия зависима от руския газ, включително защото властите в Берлин разнообразяват източниците си на горива. Освен това тя изтъкна, че Украйна трябва да остане транзитираща държава и след края на 2019 г., когато изтичат руско-украинските договори.

Дневник