Ден след като президентът Румен Радев, че правителството го търси за съгласуване на "една преписана позиция за Венецуела", а не го търси "по важни въпроси, които касаят националните интереси", вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева коментира, че макар да не е длъжно по конституция, правителството много често изпраща позиции предварително в президентството.

"В правителството считаме, че е добре България да говори в един глас в международен план. Много често изпращаме позициите, които изразяваме по различни теми предварително, колегите в президентството да четат. Разбирам, че той като че ли вече е недоволен от това. Аз считам, че трябва да продължаваме опитите за съгласуване. По конституция външната политика се осъществява от Министерския съвет, но усилията за координация би следвало да продължат. Ако той не желае, може да ги спрем", обяви Екатерина Захариева днес в парламента.

Ден след позицията на поне 20 държави от Европейския съюз (ЕС) във вторник Съветът по сигурността при Министерския съвет обяви, че подкрепя ЕС и международната общност, които признават председателя на венецуелския парламент Хуан Гуайдо за временен президент на страната. В понеделник вечерта президентът Румен Радев използва социалната мрежа "Фейсбук", за да призове българските власти да се въздържат от подкрепа на Гуайдо. В четвъртък обяви позицията на страната за Венецуела за преписана.

"Имаме общи отговорности по отношение на външната политика и репутацията на България", каза Екатерина Захариева днес и допълни: "Не приемам думата преписана - участвали сме във всички съвети. Винаги сме имали позиция, не приемам, че някой ни е написал нещо и ние просто сме го преписали."

Външният министър каза още, че президентът вероятно е забравил, че Договорът за добросъседство между България и Македония е бил изпратен на "Дондуков" 2 предварително и са се срещали, за да го обсъдят.

Дневник