Сенатори демократи и републиканци внесоха резолюция с призив да бъде отменен проектът "Северен поток 2" в Европа, предаде "Ройтерс".

Според агенцията документът призовава за спирането на проекта и за подкрепа на свободата на корапоблаването в Черно море след инцидента в Керченския проток между Русия и Украйна през ноември. Текстът му не е достъпен на сайта на Конгреса на САЩ към 12 ч. българско време. Подобна резолюция обаче бе внесена на 24 януари.

На следващата си среща се очаква комисията за външни отношения в Сената да обсъди текста. Противниците на газопровода се опасяват, че след изграждането му Русия ще лиши Украйна от транзитни такси, докато усили зависимостта на Европа от руски газ. В резолюцията от 24 януари се изтъква и аргументът, че преносът през украинска територия вече е намалял след завършването на първия газопровод "Северен поток" през 2011 г. - от 80 до 40-50% от общия обем газови доставки от Русия до Европа. Освен това делът на руския газ в европейското енергийно потребление се е повишил с 5% между 2016 и 2017 г.

Затова "европейските правителства трябва да отхвърлят "Северен поток 2", пише в документа. Президентът Доналд Тръмп също иска проектът да бъде прекратен, а на срещата на върха на НАТО миналата година дори обвини заради него Германия, че е "заложник" на Русия. Наскоро посланиците на САЩ в Германия, Дания и ЕС призоваха страните от съюза да отхвърлят проекта. Държавите в ЕС са разделени - повечето източноевропейски (като Полша) са против. Берлин подкрепя "Северен поток 2", а Париж се очаква да гласува днес в подкрепа на регулации, които ще го поставят на изпитание.

Важно решение

Европейският съюз трябва да вземе днес ключово решение, което може да създаде проблеми за "Северен поток 2", свързващ Германия и Русия, информира ДПА, цитирана от БТА. Европейската комисия трябва да реши дали да внесе поправка в така наречената газова директива, която да ѝ позволи да разшири обхвата на европейската регулация до тръбопроводи, които са извън територията на ЕС, включително изискването управлението на съоръженията и доставките да се извършват от различни компании. Двете дейности при "Северен поток-2" са в ръцете на "Газпром".

Приемането на поправката изглеждаше малко вероятно, докато Франция вчера не обяви изненадващо, че я подкрепя. САЩ и някои източни членки на ЕС отдавна критикуват проекта, твърдейки, че блокът става свръхзависим от руските доставки на енергийни суровини.

Германските лидери непрекъснато се опитват да разсеят тези страхове и настояват, че газопроводът е необходим, за да се подсигури снабдяването с газ на фона на спада в европейския добив. Консервативният германски вестник "Франкфуртер алгемайне" днес посвети редакционна статия на дискусиите около политическите възражения срещу проекта. "Германският дебат за газопровода "Северен поток 2" страда от факта, че официалната позиция по въпроса както на правителството в Берлин, така и на заинтересованите компании се основава на един мит, а именно, че това е чисто икономическо начинание", пише изданието.

Може да се спори дали газопроводът има смисъл от икономическа гледна точка - има надеждни аргументи както "за", така и "против". Меко казано обаче, е глупост да определяме политическите спорове около "Северен поток 2" като неуместни, както правят в момента представителите на германските икономически власти, отбелязва "Франкфуртер алгемайне". За бъдещето на Украйна, за сигурността на най-близките германски съседи на изток и за солидарността в ЕС - и по този начин за Германия - би било по-добре, ако "Северен поток 2" все още можеше да бъде спрян, заключава изданието.

Дневник