Министерството на културата ще обжалва на трета инстанция съдебното решение, че няма основание за исканата неустойка от фирмата изпълнител на реконструкцията на Ларгото. Това обяви депутатът от ГЕРБ Тома Биков в парламента днес.

В четвъртък се разбра, че министерството губи и на втора инстанция делото за неустойката, след като Софийският апелативен съд потвърждава изцяло решението на Софийския градски съд. С него се отхвърля иска на ведомството за неустойки от ДЗЗД "Антична Сердика" в размер на 754 хил. лева за изпълнението на част от едноименния проект. Решението на апелативния съд може да бъде оспорено пред Върховния касационен съд.

За делото се разбра миналата седмица, след като депутатът от БСП и журналист Елена Йончева пусна записи как според нея през 2016 г. като зам.-министър на културата Боил Банов ощетява държавата с поне 700 хил. лв. като опрощава неустойка на фирмата строител на Ларгото и дава указания как да се фалшифицират документи. Тогавашният титуляр на ведомството Вежди Рашидов обяви, че заради забавяне по времето на кабинета на Пламен Орешарски е искал работата да се довърши "тихо и спокойно", за да няма загуба на средства от еврофондовете. После е заведено дело за неустойки. Самият Банов твърди, че записите са манипулирани и се прави опит той да бъде вкаран в капан.

В парламента днес депутати от БСП обявиха, че с решението на съда се потвърждава, че държавата е ощетена, а мълчанието на премиера Бойко Борисов било оглушително. Според Елена Йончева министерството губи пари на гражданите, а на Борисов му е все едно. Премиерът отказвал не само коментар, а и да поеме политическа отговорност. На въпрос на "Дневник" по какъв начин социалистите искат Борисов да поеме политическа отговорност Йончева каза: "Да каже мнението си по този случай и дали ще предприеме смяна в Министерския съвет".

"Целият цирк е подскачане пред лидера кой е по-по-най заради реденето на листата за евродепутати. Какво да каже г-н Борисов при положение, че органите правят проверка", обяви депутатът от ГЕРБ Тома Биков. По думите му записите са донос срещу Банов.

Дневник