Министерството на отбраната на Русия предложи на САЩ да унищожат системите с наземно базиране МК-41, които по принцип са част от американския противоракетен щит в Европа, но според Москва могат да се пригодят и за изстрелване на крилати ракети "Томахоук" и ракети със среден обсег, включително с ядрени заряди.

МК-41 е част от универсална система на компанията "Локхийд Мартин", монтирана на кораби, което я поставя извън обхвата на двустранния Договор за унищожаване на ракетите със среден и малък обсег от 1987 г. Преди седмица САЩ и Русия почти едновременно обявиха, че замразяват ангажиментите си по него и ако до 60 дни другата страна не коригира действията си, той престава да съществува.

В четвъртък в министерството на отбраната е бил извикан военният аташе на САЩ, за да му бъде връчена нота, в която се казвало, че САЩ не са подкрепили с никакви доказателства твърденията си за руски нарушения на договора, както и че Вашингтон не предприема действия за отстраняване на собствените си нарушения, обясни говорителят ген. Игор Конашенков.

Дронове за нанасяне на удари и наземните системи МК-41 представляват такова нарушение, допълва той. Вашингтон обикновено отговаря, че дроновете изобщо не са съществували като оръжие при подписването на договора от Михаил Горбачов и Роналд Рейгън, а руснаците настояват, че описанието какво е крилата ракета пасва и на това за днешните безпилотни летателни апарати.

Спорът за ракетите е за комплексите Aegis Ashore, какъвто вече има в Румъния и скоро трябва да бъде въведен в бойно дежурство такъв в Полша. Руското външно министерство твърди, че чрез тях САЩ могат да разположат в Европа почти 50 ядрени ракети.

Ракетите в тези комплекси за борба с балистични ракети, изстреляни срещу САЩ, и броят им е толкова ограничен, че биха имали ефект срещу някоя друга страна, но не и в случай на мащабен сблъсък САЩ - Русия, обясняват американците. Според Москва още при тестването на Aegis Ashore с нея е стреляно срещу мишени, симулиращи кораби и подводници на противника.

Освен това, казват от руското министерство на отбраната, от румънската база край Девеселу и полската при Радзиково може с известни доработки да се изстрелват ракети земя-земя с обсег около 2500 км, т.е. да бъдат поразявани обекти в почти цялата европейска част на Русия за по-малко от 10 минути след старта.

Противоракетният щит в Румъния и Полша е за ракети SM-3 (Standard Missile 3) с обсег 500 - 1000 км и максимална височина за прехващане 60 -250 и 70 - 500 км (според различните модификации). Русия твърди, че дори само монтирането на системи МК-41 за изстрелването им вече е нарушение на договора от 1987 г., защото SM-3 се вписвала в определението в него за ракета с малък обсег.

Дневник