България преговаря с най-големия производител на автомобили в света - "Фолксваген" (Volkswagen Group), за отварянето на завод, който е възможно да бъде на терена на бившия металургичен комбинат "Кремиковци". Заводът се планира да бъде отворен до 2022 г., но България не е единствената страна, която се бори за него. Конкуренти са й Сърбия и Румъния. Това съобщава в новия си брой "Капитал".

За намерението на "Фолксваген" се разбра в края на миналата година от публикации в германската преса. Тогава производителят обяви, че иска да премести чешкото производство на друго място. А заводът на "Шкода" в Касини, Чехия да поеме сглобяването на Volkswagen Passat, Skoda Superb и Kodiaq.

Трансформацията е част от цялостната стратегия на Volkswagen за преминаване към производство на все повече електромобили, които ще се правят в заводите в Емден и Хановер, посочва седмичникът.

Предвижда се заводът да е с капацитет 1000 коли на ден, което ще превърне страната, в която ще бъде най-големият производител на автомобили в ЕС.

В момента собственик на терена на "Кремиковци" от около 7.7 хил. декара е Първа инвестиционна банка (ПИБ).

Дневник