Международният параолимпийски комитет (МПК) възстанови частично членството на Русия. Пълното вдигане на забраната ще стане на 15 март, съобщи insidethegames.biz.

Президентът на МПК Андрю Парсънс изтъкна добре свършената работа на Русия в борбата с допинга. Според бразилеца страната е изпълнила 69 от 70-те необходими условия за възстановяване на членството.

Той допълни, че МПК очаква становището на Русия по заключенията от доклада "Макларън". "Ако Русия не приеме твърденията от доклада "Макларън", можем само да вдигнем забраната под стриктни условия", каза Парсънс.

Публикуването на доклада доведе до изключването на Русия беше изключена от параолимпийското движение в навечерието на игрите в Рио де Жанейро през 2016 г. В него се твърди, че между 2012 и 2015 г. са били прикрити 35 положителни пробив на руски параолимпийци и допинг пробите на шестима руснаци със златни медали от зимните параолимпийски игри в Сочи през 2014 г. са били подменени.

Решението отваря пътя на руските параолимпийци да участва в игрите в Токио през 2020 г. и Пекин 2022.

В началото на тази година МПК удължи наказанието на Русия. Така страната беше изключена от зимната параолимпиада в Пьонгчанг, а руски спортисти получиха разрешение да се състезават само под неутрален флаг.

Дневник