Поставеният под №3 Данийл Медведев от Русия и заемащият 47-ото място в световната ранглиста Мартон Фучович от Унгария ще играят във финал на тенис турнира от категория "АТП 250" в София.

Медведев сложи безапелационен край на участието на Гаел Монфис, който се представяше много силно от началото на надпреварата. 22-годишният руснак надигра 31-годишния французин с 6:2, 6:4 за 76 минути.

Поставеният под №7 Монфис стигна до полуфиналите без загубен сет. Той победи последователно финалиста в София от 2016 г. с 6:3, 6:4, Михаил Кукушкин от Казахстан със 7:5, 6:3 и полуфиналиста от Australian Open Стефанос Циципас с 6:3, 7:6 (5).

Медведев почиваше на старта, а във втория кръг имаше колебания срещу холандеца Робин Хаасе (5:7, 6:2, 6:2). След първия си мач дебютантът в турнира се оплака от комбинацията между топките и настилката в "Арена Армеец". Последва безпроблемна победа срещу словака Мартин Клижан (6:4, 6:1), за да се стигне до категоричния успех срещу Монфис.

Медведев изигра много силен мач, в който доминираше изцяло от основната линия. Той спря много от излизанията на мрежата на Монфис с отлични минаващи удари, а освен това печелеше почти всички дълги разигравания, насочвайки постоянно топката дълбоко към бекхенда на съперника.

Монфис допусна доста грешки от по-слабия си удар, а в същото време сервисът му беше далеч от нивото от предишните мачове. Едва след като изостана с 2:6, 1:6 французинът напомни за себе си с няколко зрелищни изпълнения. Той спечели три поредни гейма и намали до 4:5. Медведев обаче не сбърка при втората си възможност да сервира за мача, затвърждавайки превъзходството си в мача.

Първият полуфинал предложи много оспорвана битка между Фучович и Матео Беретини, която продължи 2 часа и 20 минути. 27-годишният унгарец, който е шампион при юношите от "Уимбълдън 2010", спечели с 5:7, 7:5, 6:3.

Финалът на "София оупън" е в неделя от 16.00 ч.

Дневник