Дълго време бяхме убеждавани, че ако пием бира преди виното ще сме свежи, а в обратен ред ще ни скъса махмурлук, пише в. "Метро".

Оказа се, че според най-ново изследване на германски учени, няма никакво значение какъв ще е редът на консумираните от нас различни напитки. Резултатът откъм махмурлук ще е винаги един и същ - пагубен при безотговорно пиене.

Специалисти от университета Витен/Хердеке разделили 90 доброволци в три групи. На първата предложили 2,5 халби бира, последвани от четири големи чаши бяло вино. Втората изконсумирала същите количества, но в обратен ред. Трета била почерпена само с бира или само с вино.

Някои от участниците стигнали до повръщане. На другия ден трябвало да оценят своя махмурлук, въз основа на болките в главата, жаждата, умората, замаяността, болки в стомаха, гадене и други неприятни признаци. Оказало се, че всички групи изпитали еднакви нива на махмурлук. Той не се влияе от реда на смесване на различните напитки, Според автора на изследването Йоран Кохлинг било градски мит, че бирата преди виното предизвиква по-лек махмурлук, отколкото обратната последователност.

Немските учени ни съветват, ако искаме да се спасим от "страданията на другия ден", просто да консумираме умерени дози алкохол. И "врътките" с поредността на поетите различни напитки трудно ще ни спасят от махмурлук при прекомерна консумация.

Дарик