Легендата в ските Линдзи Вон направи мечтано сбогуване със спорта, след като спечели медал в последния старт в кариерата си. Американката взе бронзово отличие в спускането от световното първенство в Оре.

След като падна в предишния си старт супер-Г, 34-годишната Вон, показа най-доброто от карането си и се класира сред първите три.

На 34 години и 115 дни Вон вече е най-възрастната скиорка с медал от световни първенства. Тя подобри рекорда на Вероника Велез-Зузулова , която взе медал на световното в Сен Мориц на 32 години и 214 дни.

За американката това е осми медал от световни първенства (два златни, три сребърни и три бронзови). Тя се нареди до легендите Шетил Андре Оомод, Марк Жирардели и Аксел Лунд Свиндал, които имат медали от шест първенства.

Вон се спусна с трети номер и записа 1:02.23 минути по съкратеното трасе. Тя загуби в горната част, но беше много силна в техничните пасажи, както и събра най-висока скорост на последния скок, за да подобри времето на Виктория Ребенсбург, която беше първа преди нея.

Златото отиде в Илка Щухец, която защити титлата си от преди две години. Словенката записа 1.01.74 минути и изпревари с 23 стотни Корин Сутер от Швейцария.

Щухец е първата скиорка от Мария Вализер насам, която успешно защитава титлата си в спускането. Вализер постигна това през 1987 и 1989 г.

Дневник