Опасното мобилно приложение "Телоним" набира популярност сред българските деца, предупреждават специалисти, цитирани от БНТ. Вече са подадени два сигнала за посегателство срещу 14-годишни момичета. Приложението привлича потребителите с възможността да пишат помежду си, като останат анонимни.

"Педофил беше се свързал анонимно с 14-годишно момиче и беше започнал да го обработва. Опитите да се открие човека общо взето удариха на камък, тъй като той даже не се беше регистрирал в приложението и е абсолютно анонимна връзката", разказа Георги Апостолов, координатор на Центъра за безопасен интернет.

Създателите на "Телоним" го рекламират като "най-искреното място в интернет", на което можеш да пишеш всичко, без да казвай кой си и без да оставяш следи към себе си.

"Когато ти си анонимен и контактуваш с анонимен - не знаеш кой стои от другата страна. Наистина през това приложение за съжаление много педофили търсят контакт с децата", коментира Антоанета Василева, Асоциация "Родители". По думите й децата често са податливи на всяко позитивно внимание, имат нужда от изява и от разговор, който да е анонимен, защото се притесняват, че някой може да ги съди. "Категорично ги съветваме да не свалят това приложение, каза тя пред БНТ.

Дневник