Рапърите Кендирк Ламар и Дрейк може и да са с най-много номинации, но церемонията по връчването на наградите "Грами", която предстои около 3 ч. българско време тази нощ в Лос Анджелис, ще е с преобладаващо женско присъствие на сцената, отбелязва "Ройтерс".

Рапърката Карди Би, чиято музика и личен живот превзеха поп културата, особено в САЩ, през последните две години, стои начело сред жените не само с изпълнението, което се очаква да направи на живо, но и с номинациите си в пет категории, сред които за албум и песен на годината.

Водещ на събитието ще е R'n'B певицата Алиша Кийс, а на сцената, за да пеят, ще излязат още Майли Сайръс, Камила Кабело и Кейси Мъсгрейвс.

Легендата на звукозаписния лейбъл "Мотаун" Даяна Рос също ще се появи, за да отбележи своя 75-и рожден ден, който предстои на 26 март. Има и голяма вероятност Лейди Гага да изпълни своя номиниран за "Грами", нО и за "оскар" хит Shallow от филма "Роди се звезда".

Според агенцията обаче Карди Би ще привлече най-много внимание. 26-годишната изпълнителка от Ню Йорк е сред малкото жени рапърки и вече е във фокуса на всички видове медии с посланията, които разпространява за женската сила, непостоянния си брак с рапъра Offset, както и поредицата от хитове и колаборации като I Like It, Girls Like You и Taki Taki.

"Карди Би е силна жена, която управлява кариерата си. Тя е наистина талантлива и има какво да каже, а и е просто забавна. Тя е като глътка свеж въздух", коментира един от редакторите на "Билборд" Мелинда Нюман.

Според нея шоуто ще изглежда преобладаващо женско, което може и да не е съвсем нарочен ход на организаторите. Но е факт, че през 2018 г. звукозаписната академия понесе доста критики именно заради малкия брой жени сред изпълнителите и номинираните, заради което бе предложено броят на номинациите да се увеличи от пет на осем.

Тази година пет от осемте номинирани албума за на жени: Invasion of Privacy на Карди Би, Dirty Computer на Жанел Моне, By the Way, I Forgive You на Бранди Карлайл, Golden Hour на кънтри звездата Кейси Мъсгрейвс и албума на дебютиращата H.E.R., който носи нейното име.

Шест от осемте музиканти, които си оспорват статуетката за най-добър дебют, също са жени. Сред тях са Дуа Липа, Клои и Хали, Бебе Реджа и H.E.R.

И все пак номинациите по брой води Кендрик Ламар с осем категории, основно за музиката му към саундтрака на "Черната пантера", който е и сред претендентите за албум на годината. Комерсиално най-успешният изпълнител на 2018 г. Дрейк е следващият в класацията по брой със седем номинации, сред които за албума му Scorpion и сингъла God's Plan. Най-вероятно обаче нито един от двамата няма да се появи за изпълнение на живо по време на церемонията.

Дневник