Две от трите големи партии извън правителството, изгряващите крайнодесни "Вокс" и бивш премиер на Франция, а сега кандидат-кмет на Барселона, се събират днес в центъра на Мадрид. Те протестират срещу премиера социалист Педро Санчес, след като акцията бе първоначално свикана заради политиката му за Каталуня.

Валс, премиер на Франция между 2014 и 2016 г. и роден в Барселона, обяви, че ще се кандидатира през септември миналата година като избор на центристката "Граждани". "Ще отида в Мадрид, за да защитя конституцията и единството на Испания. Без никаква дилема и без никакви комплекси, защото моментът е исторически," написа той в "Туитър" след спекулации за разрив с "Граждани" заради негови коментари. Неразбирателството според испански вестници е свързано и с исканията му големите партии да изградят "санитарен кордон" между себе си и "Вокс" да не легитимират крайнодясната ѝ идеология.

Трите партии, които излизат на улицата, по-рано тази година станаха част от безпрецедентна за Испания коалиция, договаряйки се, за да бъде съставено правителство в Андалусия - първото с участието на крайнодясна партия.

Сега ги събира и общата им кауза - протестът с лозунг "За единна Испания, (да се състоят) избори вече!" Лидерът на консерваторите Пабло Касадо определи събитието, започващо в 13 ч. българско време в центъра на Мадрид, като "вот на недоверие на улицата". Партията му организира и превоз за свои членове от цялата страна специално за демонстрацията. Лобистка организация със силно прокатолически позиции също обяви, че насърчава "заможните испанци" да излязат.

Как се стигна дотук

Санчес падна в капана на диалога с каталунските сепаратисти, който вбеси десницата и предизвика недоволство в собствената му социалистическа партия, пише "Франс прес", цитирана от БТА. Във вторник ще бъде дадено началото на делото срещу 12 каталунски ръководители, съдени заради ролята им в извършения през октомври 2017 г. опит за отцепване на Каталуния от Испания. Каталунският въпрос се озова в центъра на дебата в Испания в разгара на дискусиите за държавния бюджет, който няма как да бъде приет без подкрепата в парламента на поддръжниците на идеята за независимост на областта.

На фона на непрестанните искания на борците за независимост, отхвърлени от Мадрид, за международно посредничество между правителството и каталунските регионални власти, Санчес направи реверанс, като прие искането им за независим "докладчик".

Работата на този докладчик ще бъде да улесни диалога в бъдещи преговори между каталунските партии. В тази платформа отказват да участват партиите от десницата, които искат обсъжданията да бъдат ограничени в рамките на каталунския парламент. "Това пространство за диалог между представителите на каталунските политически партии не засяга по никакъв начин държавните институции, нито отношенията на правителството с каталунските власти, които се осъществяват в рамките на действащата правна рамка", подчерта в сряда министърът на външните работи Жозеп Борел. Но въпреки усилията на правителството да предотврати ескалация на напрежението, тази отстъпка наля масло в огъня.

Десница и крайна десница

Дясната Народна партия, либералите от "Граждани" и крайнодясната партия "Вокс" призоваха една след друга симпатизантите си да излязат утре на протест в Мадрид срещу Педро Санчес. Демонстрацията се очаква да бъде голяма. Първата обща протестна акция на тези три партии се организира, след като те се съюзиха в провинция Андалусия и в момент, когато според социологически проучвания те са в позиция да съставят мнозинство на национално равнище.

"Измамник", "нелегитимен" шеф на правителството, "предател", "лъжец": лидерът на Народната партия Пабло Касадо използва необичайно силни думи по адрес на Санчес и обяви, че може да внесе вот на недоверие. Такъв обаче има много малки шансове за успех. "Трябва да изправим отново Испания на крака, след като Педро Санчес я постави на колене", каза вчера Касадо.

"Правителството си направи грешно сметките", коментира Фернандо Валеспин, политолог в Мадридския автономен университет. "То си мислеше, че ще може да убеди хората, че тази фигура (докладчикът) е безобидна", но "е ясно, че това е недопустима постъпка, която престъпва червена линия" за критиците на Санчес. Те го обвиняват, че е "застрашил основополагащ принцип, за да се задържи на власт", каза университетският преподавател.

Социалистическо недоволство

Начело на правителство на малцинството - неговата партия има само 84 от общо 350 депутати - Санчес има нужда от гласовете на каталунските привърженици на независимостта, за да бъде одобрен бюджетът му за 2019 г. и да може да бъде доведен докрай мандатът на настоящата законодателна власт до 2020 г., продължава "Франс прес".

Но стратегията му буди безпокойство дори в собствената му партия. Няколко регионални лидери, които и в миналото са се обявявали против него, сега изразиха силно недоволството си в момент, когато се задават регионални и общински избори на 26 май. "Приемането на бюджет не оправдава отстъпки, които застрашават конституцията, единството на Испания, правовата държава и благоприличието", каза председателят на правителството на област Арагон Хавиер Ламбан.

Дневник


Сепаратистите позволиха на Педро Санчес да дойде на власт през юни, подкрепяйки вота на недоверие срещу консерватора Мариано Рахой. Но за момента отказват да одобрят бюджета му. Дори отстъпката с "докладчика" за момента не позволява на Санчес да си осигури вота им. "Остава още много работа", за да стане това, заяви вчера говорителят на каталунското правителство Елза Артади.