Казусът с незаконните ромски постройки във Войводиново ще бъде обсъден днес на среща в Община Марица. Очаква се да присъстват кметът Димитър Иванов, жители на селото и представители на етноса и на правозащитни организации.

До тук се стигна след като в събота във Войводиново се появиха около 30 обитатели на ромската махала на селото, които са искали да се върнат в къщите си и да останат там. Това предизвика напрежение сред жителите на пловдивското село, които излязоха на протест.

Сигналът за завърналите се роми е подаден около 11:00 ч. днес, съобщиха от полицията.

Веднага натам са насочени екипи на Районното полицейско управление в Труд, Специализирани полицейски сили и работещите в региона служители на жандармерията.

Не е допуснато нарушение на обществения ред. Хората от ромската махала са си тръгнали след обяд, разотишли са се и местните жители, които са се събрали край църквата.

Осигуреното в селото полицейско присъствите ще продължи, докато е нужно, заяви за Дарик директорът на пловдивската полиция старши комисар Атанас Илков.

Ромската махала в селото опустя след инцидента с пребития 33-годишен Валентин Димов - командос от специалните сили. Това предизвика напрежение и жителите на Войводиново излязоха на масови протести с искания за справедливи наказания на нападателите от ромски произход, премахване на незаконните постройки и изселване на незаконно пребиваващите.

Местната власт събори част от незаконните ромски къщи във Войводиново. Със заповед на кмета на община „Марица“ Димитър Иванов бяха бутнати постройките, определени като опасни за живота и здравето на живеещите в тях.

Очаква се днес и за останалите да бъде взето такова решение.

dariknews.bg