От Асоциацията на родителите на деца с епилепсия поискаха маслото от канабис да бъде разрешено за употреба в България за най-тежките форми на заболяването, съобщава БНР. От организацията са поискали това с писмо до министъра на здравеопазването.

В България маслото от канабис не е разрешено за медицински цели, но от асоциацията това да се промени за тежките форми като се вземе предвид чуждият опит. "В цял свят вече е доказано, че маслото от канабис помага. Вече знаем, че в САЩ има медикамент, който е заплатен от здравната каса, на базата на канабисен продукт, който е предназначен за хора с епилепсия", коментира Веска Събева, която е председател на пациентската организация. По думите й подобно лечение се прилага и в Европа. От асоциацията настояват да се обучат и лекари.

Лекари и пациенти отбелязват днес Деня на борбата с епилепсията, която е най-честото социално значимо неврологично заболяване. Днес в аулата на столичната болница "Свети Иван Рилски" ще бъдат представени резултатите от работата на специализирания център по хирургия на епилепсията.

Дневник