Технологията за видеопреглед на съдийските решения във футбола може да дебютира в България през август. Това ще се случи, ако бъдещият шампион в Първа лига достигне до последния кръг на квалификациите в Шампионската лига.

Изпълнителният комитет на УЕФА обяви днес в кои свои турнири и на каква фаза планира да въведе видеоповторенията. Шампионската лига е първият от тях, като технологията ще бъде използвана още в осминафиналите, които стартират тази седмица.

Този сезон видеоповторения ще има още във финала на Лига Европа на 29 май, в европейското първенство за младежи до 21 години през юни, както във финалите на новия турнир за национални отбори - Лигата на нациите, които също са през юни.

През следващия сезон видеоповторения ще има освен от плейофния кръг до края на Шампионската лига, както и в мача за Суперкупата на Европа. В момента се планира използването на технологията за европейското първенство през 2020 г., от груповата фаза до края на Лига Европа от сезон 2020-21 и финалите на Лигата на нациите през 2020 г., обявиха още от УЕФА.

Видеоповторенията ще бъдат използвани в четири случая - голове, инциденти в наказателното поле, червени картони и сбъркана самоличност на играч.

Наскоро избраният за най-добър футболен съдия в България за 2018 г. Георги Йорданов се изказа срещу технологията.

"Самите футболисти ще започнат да се примиряват, няма да го има интересния дух на терена. Представете си как на дербито между ЦСКА и "Лудогорец", което сега буди най-голям интерес в България, при всяка една спорна ситуация футболистите стоят по десет минути и да няма никакво напрежение. Ако за това са дошли зрителите - нека се радват на VAR-а", заяви той.

Дневник