Дипломатът Стефан Тафров спечели вътрешните избори на "Да България" за кандидати за евродепутати. В гласуването са участвали почти 6 хил. души, като повечето от тях са подали гласа си през приложението за мобилен телефон на партията.

На специално свикана пресконференция лидерът на "Да, България" Христо Иванов благодари на всички, който са се включили в гласуването и добави, че от тях се е изисквало не просто да изразят предпочитания, но и да се включат в тестовете на една нова платформа.

На второ място по предпочитания се нарежда Мария Спирова, Алина Добрева пък е трета. Бившият служебен министър на отбраната Велизар Шаламанов е четвърти, а пети е адвокат Емил Георгиев, следван от Цвета Дряновска. Подреждането е по точкова система, която отчита всички гласувания за даден кандидат.

Христо Иванов поздрави Георгиев и Дряновска, който не са членове на партията. "Това, че успяха да влязат в петицата означава, че сме успели да привлечем лица от демократичната общност и сме отворили партията си", каза Иванов.

За бъдещето на политическата система

"Ние провеждаме първата кампания в България с гласуване и предварителна регистрация през апликейшън, имаше възможност да се гласува на място и чрез пощата", каза още Христо Иванов и изрази убеденост, че това е "неизбежното бъдеще на българската политическа система".

"На терена се появява една политическа сила - "Демократична България" , която има волята да въведе електронно управление в страната. Настоящите управляващи показват, че не могат и не желаят да въведат електронно управление", добави Иванов.

Той разказа, че софтуерът за гласуването, който е изграден по изискванията на Изборния кодекс, струва 15 хил. лв. и е работил без проблем. Над 15 хил. души са изтеглили на телефона си приложението на "Да, България". Изискването за въвеждане на лични данни при регистрацията за гласуване по всяка вероятност е спряла голяма част от тях да гласуват. Регистрацията се е налагала заради липсата на електронна идентификация в България.

"Блокът за гласуване е базиран на блокчейн и е с отворен код, която означава, че всеки може да се увери в сигурността на софтуера. Изводите ни са, че ако една политическа сила без ресурс може да организира и проведе такава кампания и електронно гласуване, и държавата може да го направи", каза Иванов.

Той благодари и на колегите си от ДСБ и "Зелените", много от които са се включили в гласуването и са помагали и в срещите на кандидатите в страната и кампанията.

Листите на "Демократична България"

Подреждането на листите на обединението "Демократична България" ще зависи от това дали ще бъде променена системата за преференциалното гласуване, каквото намерение има в парламента с отвореният за промени Изборен кодекс, обясни Христо Иванов. Той добави, че при подреждане на листата няма да се влиза "в режим на доказване коя партия е по-влиятелна, коя има по-голяма тежест".

По думите на Христо Иванов листата трябва да бъде единна за демократичната общност. Той каза, че е поставен краен срок за правене на листата, която трябва да се противопостави на национал-популизма. Иванов добави, че в "Демократична България" са отворени за включване в обединението и на други представители на други партии.

Дневник