Могат ли роботите да бъдат креативни? Британският галерист Айдън Мелър се надява да даде отговор на този въпрос с Ай-Да - "женски" робот. Неговите създатели твърдят, че той ще може да рисува хора с молив в механичната си ръка, съобщава "Ройтерс".

Мелър наблюдава финалния етап от конструирането на робота от екип от инженери в Корнуел. Името Ай-Да идва от британската математичка и пионер в областта на програмирането Ада Лъвлейс. Мелър нарича робота "първия ултрареалистичен робот-артист с изкуствен интелект".

"Тя ще може да прави скици, а след това се надяваме да разработим технология, благодарение на която да може да рисува и с бои", казва Мелър, след като вижда как специалисти вдъхват внимателно живот на изкуствената глава на Ай-Да, прикрепяйки косъм по косъм нейните вежди.

Като един истински артист роботът ще може да общува с публика, да задава и да отговаря на въпроси. За момента главата му може и да изглежда безплътна, но движенията му за много живи.

Камери в очите на Ай-Да ще разпознават човешките черти и тя ще може да следи с поглед хората, да отваря и затваря устата си. Ако някой се приближи до нея прекалено много, тя ще се отдръпне назад, а веждите й ще мигат, сякаш е в шок. Ай-Да ще може и да имитира израженията на хората около нея.

Роботът ще бъде с дълга черна коса, кожа от силикон и 3D принтирани зъби и венци. Специално разработен софтуер ще придава допълнителна експресивност на чертите и мимиките на Ай-Да, като в същото време ще позволи тази технология да се вмести в малкия размер на едно човешко тяло.

Ай-Да ще дебютира с първата си изложба през май в Оксфордския университет, а през ноември нейни произведения ще бъдат показани и в Лондон.

Дневник