САЩ призовават Унгария да не подкрепя удължаването на газопровода "Турски поток" до Централна Европа, защото смята този проекта за политически и за средство за разпространяване на руското влияние в района. Будапеща, от своя страна, обвинява Западна Европа в лицемерие в енергийните отношения с Русия и призовава Вашингтон да помогне в разнообразяването на източниците като убеди компанията ExxonMobil да започне добив на газ срещу румънския бряг на Черно море.

Без унгарското участие европейската част на "Турски поток" би се превърнала просто в газопровод за снабдяване на Сърбия и би изисквал милиарди евро инвестиции. България също планира до няколко седмици да обяви началото на строителство на своя участък.

Държавният секретар Майкъл Помпео бе вчера на посещение в Унгария, която получава повечето от вносния газ от Русия, и темата бе обявена в списъка от обсъждани въпроси още в края на миналата година във Вашингтон. Това е първото посещение в страната на държавен секретар от 2011 г. насам.

Преди два месеца помощник държавния секретар по енергийните въпроси Франсис Фанън заяви, че "Турски поток" носи нова зависимост, а не сигурност, в Европа. "Това не са търговски проекти, а политически инструменти", каза той, имайки предвид и "Северен поток 2". "Руските енергийни компании са продължение на държавата и руската държава използва енергетиката за изнудване с политически цели."

Той напомни, че позицията да се работи срещу удължаването на "Турски поток" е официално декларирана след срещата на Помпео с украинския му колега Павло Климкин и цитира думите на държавния секретар "Ние не искаме европейските ни приятели да станат плячка на този вид политически и икономически манипулации, които Русия опитва в Украйна, откакто страната се отърва от съветските окови".

В същото време Сърбия обяви, че в края на март или началото на април започва строителството на газопровод, който да е продължение на "Турски поток" от българската до унгарската граница. Според генералния директор на "Сърбиягаз" Душан Баятович то трябва да приключи до 15 декември. След посещението през януари на руския президент Владимир Путин в Белград "Газпром", която контролира над 50% от "Сърбиягаз", обяви инвестиции от близо 1 млрд. евро за проекта.

"Северен поток 2" и "Турски поток" се довършват в последните месеци от 10-годишното споразумение между Москва и Киев за пренос на газ през Украйна. Преговорите за нов договор вървят трудно, включително заради рязко влошените отношения заради анексирането на Крим и руската намеса в Източна Украйна. Първата двустранна среща с посредничеството на ЕС през януари завърши без резултат, а следващата е през май. Според Юрий Витренко, изпълнителен директор на украинската "Нафтогаз", руснаците отказват да се ангажират с обемите газ, пренасян към Европа, и това е неприемливо и за Европейската комисия.

Унгарските алтернативи

Унгария не е обявявала планове да строи продължение на "Турски поток", а само, че е готова да разшири капацитета на собствената си газова мрежа. Според "Икономист интелиджънс юнит" такъв проект е "Тесла" - за пренос на газ към Австрия от "Турски поток" (но тук все още се говори за разклонение през Гърция, Македония и Сърбия) с обем от 20 млрд. куб м годишно, от които в Унгария да остават 6 млрд. куб. м. Засега "Газпром" говори само за една тръба от "Турски поток" към Европа от 15 млрд. куб. м годишно и не е взел окончателно решение дали тя да продължи към българската или гръцката граница.

Будапеща се интересува и от разработването на нови две алтернативи - газовото поле "Домино-1" на ExxonMobil и румънската Petrom (поделение на австрийската OMV) в Черно море и терминал за втечнен газ на хърватския остров Кърк.

Външният министър Петер Сиярто обсъжда разнообразяването на вноса с енергийния министър на САЩ Рик Пери, когото помоли да съдейства за ускоряване началото на добиви в "Домино 1". Залежите бяха открити през 2012 г. и се смята, че те са в размер между 50 и 112 млрд. куб. м. Но властите в Букурещ още не са уточнили условията за експлоатация и през януари от ExxonMobil казаха, че още не са взели окончателно инвестиционно решение, включително защото търсят "конкурентни и стабилни фискални условия за концесионното споразумение". Миналата седмица Райнер Зееле, изпълнителен директор на OMV също заяви, че разговарят с румънското правителство за проекта, който вероятно ще изисква милиарди евро инвестиции.

Унгария изгражда и разширява газови връзки със съседните държави и една от тях е за снабдяване от България през Румъния. Проектът е за капацитет от 5 млрд. куб. м годишно и част от него трябва да достига до Австрия към 2022 г.

Участието на Унгария в газов коридор от терминала на остров Кърк е от 2013 г. През 2017 г. с Хърватия бе подписано принципно споразумение за реверсивни газови доставки, благодарение на които от 2019 г. да може да се пренася не само втечнен газ, но и този от разклонението през Черна гора на Трансадриатическия газопровод (ТАР).

Франсис Фанън обясни през декември, че САЩ силно подкрепят проекта на Кърк и прагматичното отношение на Загреб и Будапеща към него. Ако нашите частни компании се заинтересуват, ще доставят там, но той не е за американски втечнен газ, подчерта той. Според Фанън тук може да идва втечнен газ от Източното Средиземноморие, Катар или Мозамбик. Искаме да помогнем за създаването на пазар за газ там, където такъв в момента не съществува, и навлизаме в нова газова епоха, като се надяваме тези страни да се възползват от нея, каза още помощник държавния секретар.

Унгария обвинява Европа в лицемерие

На пресконференцията в понеделник Петер Сиярто бе запитан споделя ли оценките на САЩ за Русия и ще се дистанцира ли Унгария от Москва. "Когато става дума за сътрудничеството с Русия, това не ни пречи да бъдем надежден съюзник на САЩ и НАТО", отвърна той. "Но аз казах на държавния секретар и за огромното лицемерие и политическа коректност в Европа, когато стане дума за Русия. "Северен поток 2" се строи не от унгарки или централноевропейски компании заедно с "Газпром". На Руската енергийна седмица с Путин седяха не ръководителите на унгарски енергийни компании. Вижте данните за търговията между западноевропейските държави и Русия и ще видите защо толкова ни писна да ни изобразявате като страна с тесни връзки с Русия."

Сиярто обаче не спомена, че страната му е несравнимо по-зависима от руските газови доставки, както и че се ангажира с разширяване на изградената по руски модел АЕЦ "Пакш" срещу 12.5 млрд. евро. Золтан Симон от "Блумбърг" смята, че Виктор Орбан се опитва да изгради с Русия отношения като тези на Реджеп Тайип Ердоган. Будапеща гледа на Москва като на партньор, а не враг, критикува западните санкции и блокира придвижването на Украйна към НАТО, допълва той.

Преди визитата от Държавния департамент заявиха, че "Отнасяме се към съюзниците си като към съюзници и очакваме от тях да спазват ангажиментите си", имайки предвид разходи за отбрана и спазване на демократични ценности.

Програмата на Помпео показва, че САЩ са готови да променят подхода към Унгария. Тя включва среща с представители на гражданското общество и обявяване на нова програма в подкрепа на независимите медии в Централна Европа.

Дневник