Разходка в пещера в търсене на непознатия свят, наречен зима, вече е възможна във финландската област Лепявирта, където посетителите са посрещнати от муминтролите - героите на детската писателка Туве Янсон.

През декември на 2018 година на 30 м под земята е открита изложба на 16 скулптури, някои от тях достигащи 6 метра, които възпроизвеждат персонажите от прочутата поредица.

В самата пещера е представен сюжетът от петата книга от поредицата на име "Омагьосана зима". В нея главният герой се събужда по средата на зимата, докато останалата част от фамилията на Муминтролите спи зимния си сън. След като установява, че не може отново да заспи, Муминтрол потегля на експедиция, откривайки чудесата и предизвикателствата на непознатия за него свят, наречен зима. По пътя си той открива много нови същества, за чието съществуване дори и не е подозирал и научава повече за времето, през което студът и нощта преобладават.

Ледените герои от вълшебната приказка на Туве Янсон са създадени от най-добрите в занаята, като част от екипа са световен и финландски национален шампион по дялане на ледени скулптури.

Ледът за тях се добива от реката Лаинио, която извира в Лапландия. Според официалния сайт на изложбата той е най-твърд и най-подходящ за тази цел.

В конкретния случай ледът е събран от реката близо година преди използването му и след това оставен в пещерата. По този начин водата на повърхността на леда кондензира и той става още по-твърд. Година по-късно ледът е готов за обработване.

Освен възможността да се разгледат издяланите до детайл ледени скулптури, пещерата предлага и други атракции - пързалка от лед и пътеки за разходка.

Изложбата е отворена по всяко време на годината, дори и през лятото, тъй като температурата на 30 метра под повърхността не се променя. До нея може да се слезе и с асансьор директно от фоайето на местен хотел, се казва в сайта на изложбата.

Дневник