Лидерите на Италия обещаха да заменят няколко представители на централната банка на страната, обвинявани от тях, че не са успели да овладеят банков скандал, при който хиляди италинци загубиха спестяванията си. Впоследствие се чу и призив да бъде сменено цялото ръководство.

Лидерът на крайнодясната "Лига", вътрешен министър и вицепремиер Матео Салвини каза на среща на бивши клиенти на малки северни банки, прекратили дейност през 2017 г., че "управата на Банката на Италия (централната банка) и (пазарния регулатор) "Консоб" трябва да бъдат напълно сменени... Тук сме, защото онези, които е трябвало да надзирават, не са надзиравали." Говорител на банката отказа да коментира твърденията, предаде "Ройтерс".

На прицел на атаките сега е Луиджи Синьорини, който е част от петчленния Изпълнителен съвет на банката и чийто мандат изтича този месец. През май позициите на още двама членове на ръководството на банката, сред които и на бившия ѝ подуправител Салваторе Роси, ще са свободни и ще трябва да се търсят техни заместници. Салвини и лидерът на популистката формация "Пет звезди" (също вицепремиер) Луиджи ди Майо казаха пред слушателите във Виченца, че загубилите пари в резултат на кризата ще бъдат обезщетени.

Нова прогноза

Според Салвини "измамниците", причинили случилото се, трябва да "свършат в затвора за дълго време". По думите му не става дума за смяна на един или двама души в централната банка, а за "свеждането до нула" или пълна промяна в ръководствата, пише "Файненшъл таймс".

Според в. "Ла република" италианският кабинет е разделен за искането на Ди Майо и други представители на "Пет звезди" да наложат вето на подновяването на мандата на Синьорини. В регулатора "Консоб" номинираният за председател е бившият министър на европейските въпроси Паоло Савона - евроскептик, който бе избран от коалицията за министър на икономиката миналата година. Кандидатурата му обаче бе блокирана от президента Серджо Матарела.

Напрегнати са и отношенията на двамата вицепремиери с управителя на централната банка Игнацио Виско, предупредил (без да критикува правителството) за ефекта от нарастващите лихви по кредитите, свързани с амбициозния бюджет за 2019 г. То също така понижи миналия месец прогнозата си за ръст тази година до 0.6% от брутния вътрешен продукт - при очакван растеж от 1% в изчисленията на правителството. Мандатът му бе подновен през 2017 г., преди правителството да дойде на власт. Междувременно други данни потвърдиха, че Италия е влязла в техническа рецесия след две последователни тримесечия на съкращения. Еврокомисията пък очаква ръстът да е едва 0.2%.

Компенсациите

Средства на дребни акционери в две банки "Пополера ди Виченца" и "Венето банка" - се заличиха, след като те затвориха при неуспех да наберат капитал на пазарите. Добрите им активи бяха продадени на по-голямата "Интеза Санпаоло" за едно евро. Бивши представители на банките сега ще бъдат изправени пред съда след обвинения, че са продавали силно надценени акции на малки инвеститори и са заемали пари на клиенти при условие, че средствата ще бъдат частично използвани за купуване на акциите.

Правителството, поело поста през юни, е заделило 1.5 млрд. евро за компенсации. То също така обеща да създаде парламентарна комисия за случая. Темата, отбелязва "Ройтерс", е и сред тези, по които Салвини и Ди Майо - чиито поводи за раздор се увеличават - все още показват единство. Двамата отбелязаха във Виченца, че няма да се вслушват в предупрежденията на Европейската комисия, че компенсациите може да нарушат европейските правила.

"Файненшъл таймс" отбелязва, че атаките на Салвини и Ди Майо срещу установени институции и политици зачестяват с наближаването на изборите за европарламент през май. Двете партии на практика ще се изправят една срещу друга на изборите, зачестиха и атаките им срещу френския президент Еманюел Макрон и европейски институции. Действията им подтикнаха Париж да предприеме безпрецедентна стъпка, като отзове посланика си в Рим за консултации.

Миналата година президентът на Европейската централна банка и бивш управител на Банката на Италия Марио Драги предупреди, че независимостта на тези финансови институции и под заплаха заради популистки правителства. Той обаче не спомена Италия в прав текст.

Днес заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис призова да бъде запазена независимостта на италианските финансови регулатори. Коментарът на Домбровскис, цитиран от "Ройтерс", бе в отговор на въпроса дали изказванията на Салвини и Ди Майо създават опасен прецедент. Той добави, че очакванията за нисък растеж предполагат италианските власти да поддържат "разумни фискални политики".

Дневик