Спадът на вноса от ЕС за Великобритания при Брекзит без споразумение ще заплаши над 600 хил. работни места в света, се посочва в публикувано вчера проучване на германския институт И Ве Ха (IWH), цитирано от "Франс прес". В България биха били засегнати 5.1 хил. души, от които 1.7 хил. директно и 3.4 хил. индиректно.
За България се посочва още, че селското стопанство ще е силно засегнато.

Според изчисленията на експертите от И Ве Ха, които се основават върху хипотезата за спад от 25 процента в търсенето на европейски продукти във Великобритания, 103 хил. работни места биха били заплашени в Германия и 50 хил. във Франция. Силно засегнати биха били също Полша (46.5 хил.) и Италия (46.2 хил.).

Икономистите отбелязват, че при заплашените работни места "освобождаването от работа е само една от опциите" и компаниите биха могли "да се опитат да запазят работните места", като прибегнат до частична безработица или като намерят нови пазари.

Обединеното кралство трябва да напусне ЕС на 29 март и все още не е наясно в каква посока ще тръгне разводът му с ЕС. Британските депутати отхвърлиха на 15 януари дълго обсъжданото споразумение между Брюксел и премиера на Великобритания Тереза Мей.

Напускане на ЕС без споразумение, което ще означава най-вече въвеждане на мита, би могло да разстрои международните вериги на производство, обяснява Оливер Холтемьолер, съавтор на проучването.

Изследването "се концентрира единствено върху търговията със стоки и услуги" и не взима предвид други последици от Брекзит като например по-слабата склонност за инвестиране или влиянието върху доходите на домакинствата.

Общо 179 хил. работни места в ЕС са пряко зависими от спада в износа, а 433 хил. допълнителни работни места са непряко заплашени, както в ЕС, така и в трети страни. Около 59 хил. работни места са индиректно заплашени в Китай в компаниите, които снабдяват европейски фирми, изнасящи във Великобритания.

Германската автомобилната индустрия, стожерът на износно ориентираната германска икономика, би била особено засегната - с 15 хил. работни места. Във Франция секторът на бизнес услугите ще почувства в най-голяма степен влиянието на Брекзит без споразумение, се посочва в данните на И Ве Ха, цитирани от "Франс прес" и БТА.

 Дневник