Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи две глоби за общо 2.6 млн. лв. за имитация на кафето Nova Brasilia ("Нова Бразилия"). Едната санкция е в размер на 40 хил. лв. и е за "Агро фуудс България" ЕООД. Втората глоба е за 2.57 млн. лв. и е за "Балкам Груп" ЕООД, което е 6% от размера на нетните приходи на дружеството за 2017. Санкциите се налагат за имитация на опаковката на продукта. Решението на КЗК подлежи на обжалване пред Административен съд – София-област в 14-дневен срок от съобщаването му.

Производството срещу двете компании е образувано по искане на "Якобс Дау Егбертс БГ" и "Якобс Дау Егбертс ОПС БГ". Първото дружество отговаря за продажбата и маркетинга, а второто произвежда "Нова Бразилия" във фабриката си в Костинброд.

В своето искане до комисията двете компании посочват, че кафето "Нова Бразилия" присъства на българския пазар от 1991 г. и е "широко известно, редовно купувано и неговата опаковка и външен вид са много добре познати на потребителите".

В преписката срещу двете компании е отбелязано, че в периода от декември 2017 г. до настоящия момент "Балкам Груп" ЕООД произвежда и разпространява на пазара по поръчка на "Агро Фуудс България" ЕООД вакумирано мляно кафе "Brazil Selection Gold" от 200 гр. Неговият външен вид почти изцяло имитира външния вид на "Нова Бразилия", произвеждано и предлагано от искателите.

"Brazil Selection Gold" е продукт на "Агро фуудс България". Едноличен собственик на капитала и управител на дружеството е Веселин Механджийски. Кафето се продава от фирма "Балкам груп", която се управлява от Яник Мекушин. Върху опаковката на продукта е използвана маркировка, която се използва и от "Балкам груп", съвпада и посоченият фирмен телефон на потребителя.

Това не е първият сблъсък между "Якобс Дау Егбертс БГ" и "Балкам груп". В началото на ноември 2018 КЗК обяви, че не открива нелоялни практики и заблуждаваща реклама от страна на "Якобс Дау Егбертс БГ" по отношение на кафето "Нова Бразилия". Производството бе образувано по искане на "Балкам груп", която твърдеше, че географското означение Brasilia заблуждава крайния потребител, че произходът на кафето е от Бразилия.

Дневник