Само три месеца след като НАСА обяви, че е установила метеоритен кратер с размерите на Париж под ледовете на Гренландия, днес американската космическа агенция съобщи, че е направила второ подобно откритие. Първият открит кратер се намира под ледника Хиавата, а вторият - на 185 км от него.

Екипът на НАСА е използвал сателитни данни за ледената повърхност на Гренландия, както и измерванията на радара на агенцията, който изследва ледената покривка на Земята. Чрез тях е установено наличието на още един кратер, който се намира на 1.7 км под ледовете на Северозападна Гренландия.

По първоначални данни кратерът е с дължина 35 км и дълбочина от близо километър. Ако размерите му се докажат, той ще бъде 22-ият най-голям кратер на планетата.

Първият открит кратер в Гренландия е малко по-малък от новооткрития. За него се предполага, че се е образувал при метеоритен сблъсък преди около 12 хил. години. Вторият открит кратер обаче е доста по-стар. От взетите проби на леда е установено, че той е непокътнат от 79 хил. години и най-вероятно точно тогава Земята е била ударена от метеор.

От НАСА уточняват, че има и друга възможност да се получи подобна структура. Това е при вулканична дейност, когато се образува калдера, която се получава при сриване на кратера навътре в самия него. Дълбочината ѝ може да стигне до няколкостотин метра, а диаметърът – 10-20 км. Космическата агенция обаче отхвърля тази теория, тъй като районите с вулканична дейност в Гренландия се намират сравнително далеч от открития кратер.

Дневник