Технологията за видеопреглед на съдийските решения ще дебютира днес в Шампионската лига. "Манчестър юнайтед" срещу "Пари Сен Жермен" и "Рома" срещу "Порто" ще са първите мачове от най-комерсиалния футболен турнир, в които може да бъдат използвани видеоповторения.

Президентът на УЕФА Александър Чеферин дълго време беше против въвеждането на технологията, която вече се използва в повечето големи европейски лиги, световното първенство и другите основни турнири на ФИФА.

В началото на сезона словенецът изключи възможността видеоповторенията да бъдат използвани през 2018-2019. Предимно положителните отзиви и някои съдийски грешки в крайна сметка форсираха въвеждането ѝ още за преките елиминации тази година.

В Шампионската лига видеоповторенията няма да се използват при всяка ситуация. УЕФА разграничи случаите, в които главният рефер сам може да поиска видеопреглед, и тези, в които асистентите във видеостаята трябва да се намесят.

Когато става въпрос за обективна ситуация - засада или не, нарушение във или извън наказателното поле - тогава не е необходимо главният съдия да преглежда ситуацията лично. В тези случаи видеоасистентите го информират за фактите. Крайното решение обаче си остава на главния рефер, подчертават от УЕФА.

Видеоасистентите ще преглеждат всяка една ситуация, но имат право да се намесват само при "ясна и очевидна грешка". В това число влизат случаите на сбъркана самоличност на играч, както и наличието на нарушение в атакуващата фаза на играта, преди да се стигне до даден инцидент.

Технологията, която промени футбола

В случаите, които предполагат интерпретации - червени картони или инциденти в наказателното поле - видеоасистентите трябва да информират главния съдия, който след това да прегледа ситуацията на монитор до страничната линия и да вземе крайното решение.

Когато се стигне до видеопреглед на терена, феновете трябва да бъдат информирани какво се случва чрез екраните или говорителната уредба на стадиона. Съдийският екип пък ще има картина от всички налични телевизионни камери.

"Целта е да бъдат намалени съдийските грешки в ситуациите, които могат да бъдат решителни за изхода на мача, заяви италианецът Роберто Росети, който е шеф на съдийската комисия на УЕФА.

Дневник