Холандската частна компания Mars One Ventures, която организираше еднопосочна мисия до Марс, банкрутира. Това оповести Градският съд в Базел, цитиран от "Форбс". В швейцарския град се намира централата на фирмата-майка, която притежава Mars One, след като я закупи през 2016 г. Решението за обявяването на несъстоятелността ѝ е взето в средата на януари.

В момента в сметките на компанията има по-малко от 25 хил. долара. По първоначална информация фирмата е успяла да събере близо 1 млн. долара от дарения, като все още се води разследване къде е остатъка от парите.

Основателят на компанията Бас Лансдорп все още не е коментирал решението на съда. Той предвиждаше през 2020 г. да започне първата мисия по проекта, която беше свързана с роботизирани полети до Червената планета, които да оставят необходимите товари за изграждането на местообитания за хората, което пък ще даде началото на колонизирането на Марс.

Редовните мисии с човешки екипаж пък трябваше да започнат през 2023 г. Повече от 202 000 души кандидатстваха за проекта, когато той беше обявен през април 2013 г. От тях бяха подбрани 100 души през 2015 г., но след това дейностите на компанията спряха.

Още при обявяването на идеята си Лансдорп срещна сериозни критики. Основните въпроси към него бяха кой ще построи оборудването за мисията и кой ще я финансира, тъй като подобно начинание струва десетки милиарди долара. Той обясни, че целият процес по подготовката на космонавтите може да се излъчва телевизионно и така проектът да събере достатъчно средства.

Един от желаещите да се включат в мисията - Джоузеф Рош, разказа, че при всеки кръг от подбора на кандидатите е получавал точки. В един момент, по думите му, вариантът да получиш повече точки бил чрез покупка стоки от Mars One или директно да се дарят пари на компанията. Тогава Рош се отказал да участва повече, тъй като заподозрял компанията във финансова измама.

Дневник