Властите у нас заговориха за отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев едва след като със случая се занимаха международни медии като СиЕнЕн, Гардиан, Нюзуик, и не се занимават с българските ятаци на руските извършители. Българските власти опитват да прикрият инцидента с отравянето на Гебрев и още двама души през 2015 г.

Тези и още обвинения към властите отправи бившият министър на отбраната Бойко Ноев пред БиТиВи, коментирайки воденото разследване за отравянето на собственика на фирмата "Емко" за оръжейна продукция Емилиян Гебрев. Вчера главният прокурор Сотир Цацаров изнесе подробности за инцидента и за досъдебното производство, съобщавайки, че експертизите са открили веществото хлорперифос в салатата и токсично вещество в отработеното кафе в дома на Гебрев.

"Информацията на главния прокурор не е точна, стана ми тъжно за Цацаров като говореше за салати, рукола, мухозоли, които не са за един главен прокурор, властите не търсят българските ятаци на руските отровители", заяви Ноев. Той посочи конкретно офшорната фирма "Виафот", която е изкупила при странни обстоятелства по думите му кредит на оръжейния завод "Дунарит" и оспорва, че Гербев и собственик на завода.

"А ни обясняват за кафемашини" - продължи Ноев. Той очаквал и други имена да се появят освен Федотов, предполагаемият руски агент, който се е озовал в България и двата пъти, когато Гебрев се почувствал зле, през април и май 2015 г. Той изрази убеденост че руски граждани са извършителите "а дали са разузнавачи, дали са престъпници някакви - е друг въпрос". А "големият въпрос е кои са българските ятаци", отново повтори Ноев. Той не изключи и мотив за отравянето на Гберев кремъл да иска да превземе българската оръжейна индустрия и да дестабилизира България като член на НАТО.

Ноев изнесе подробности от разследването, в хода на което е бил разпитван като свидетел, тъй като е бил до леглото на Гебрев в болницата. Той показа доклада от експертизата извършена от лабораторията Верифин във Финландия на пробите на Гебрев, в който е отбелязано, че са открити два органофосфорни химикала в пробите от кръв и урина. Химикалът с който е извършено отравянето, е на базата на органофосфорно съединение, а то било от групата на Новичок. По онова време това вещество не е било в списъка на химическите оръжия, а през 2015 г- никой не е знаел за него, посочи Ноев. Другият органофосфорен химикал не могъл да бъде идентифициран.

Искането за експертиза във Финландия е от ВМА, не от Гебрев, но е платено от него тъй като болницата няма пари, каза Ноев. Вчера главният прокурор информира, че разследващите се запознали с експертизата едва при възобновяването на следствието през октомври 2018, но не каза кога е получен в България докладът на лабораторията и какво е заключението.

Ноев съобщи още, че Гебрев е предложил случаят да бъде проверен от международната организация за защита от химическо оръжие като помолил властите да се обърнат към организацията, но те не предприели такава стъпка.

Бившият главен секретар на МВР Тодор Бояджиев изрази съмнения, че опитите са отравяне на семесйтво Скрипал в Англия и на Емилиян Гебрев в София са операции на разузнавателните служби , тъй като били осъществени на "много ниско професионално ниво". Според Бояджиев, който е и бивш разузнавач, операцията срещу Скрипал е "акт на лично отмъщение" от осветени от него британци, които работели за руските служби.

Офицер от Главното разузнавателно управление на друга държава - в случая Русия, да пребивава в България нелегално "и нашите служби за сигурност да не разберат - това буди недоумение и безпокойство".

Този коментар направи бившият заместник-началник на Военното разузнаване Иван Пенков пред БиТиВи-радио. Той добави, че живеем в условията на тежко икономическо противопоставяне, търговски войни, налагане на санкции на Русия. И добави, че "неслучайно ги казва тези неща".

Движение България на гражданите иска международно разследване

В писмо, изпратено до посолството на Кралство Великобритания,
ръководството на Движение България на гражданите поиска международно
разследване на случая с отравянето на български бизнесмен, сина му и още
едно лице.

Дори и след обясненията на главния прокурор, остава неизяснено защо
вместо да проверят лицето, което се опита чрез офшорно дружество да
придобие враждебно фирмата на бизнесмен, службите в България
се занимават със съставките в салатата му.

В случая много по-важни въпроси трябваше да получат отговор, се казва в писмото на ДБГ. Сред въпросите са и тези: Отравянето част ли е от опита за отнемане на едно от най-големите оръжейни дружества; И имат ли други държави интерес да ликвидират българския военно-промишлен комплекс.

Дневник