Унгарски учени протестираха днес в Будапеща срещу плановете на правителството на Виктор Орбан за реформиране на финансирането и изследователската работа на Унгарската академия на науките (MTA) в името на повече икономически ползи.

Множеството се събра пред сградата на академията и издигна над главите си книги и плакати, сред които и призив за академична свобода.

"Ройтерс" допълва, че това е поредният сектор, в който Орбан се намесва със затягане на държавния контрол, откакто дойде на власт през 2010 г.

"Сегашната ситуация, в която 5000 изследователи и персонал от MTA са на ръба на оцеляването и почти в невъзможност да се занимават с научна работа, заплашва бъдещето на цялата унгарска научна общност", се казва в специално изявление на академичните служители.

През 2018 г. правителството реши да пренасочи средствата за MTA и от януари започна да обявява конкурси за достъп до фондовете, вместо да остави институтите сами да определят приоритетите си. Академията се финансира изцяло от държавата и годишно получава 40 милиарда форинта (около 150 млн. евро).

Орбан отвърна с отворено писмо, публикувано днес на интернет сайта му, в което се отговаря на част от критиките срещу плановете му. "Все още ги няма гаранциите за създаване на икономически ползи от познанието в системата за изследования и иновации. Увеличаването на добавената стойност в нашата промишленост е възможно, единствено ако те концентрират ресурсите си", пише в него.

Освен книги, като символ на независимостта на научните занимания протестиращите носеха плакати с надпис MTA is not an ATM (Академията не е банкомат).

Физикът Золтан Берени коментира за "Ройтерс", че MTA се е оказала твърде независима за Орбан. "Виждаме как в днешна Унгария много неща могат да се случат дори в университетските и научните среди. Видяхме какво се случи с Централноевропейския университет. Единственото, в което съм сигурен е, че това не е опит изследванията да станат по-ефективни."

Дневник