Промените в Изборния кодекс ще бъдат обсъдени и гласувани окончателно днес от правната комисия в парламента, която е водеща при приемането на законопроекта.

Най-спорното предложение е за отпадането на номерата на партиите, коалициите и инициативните комитети в бюлетината. Основният инициатор на това предложение са "Обединените патриоти", а ДПС са против. Очаква се ГЕРБ да се опита да балансира между двете формации, за да си осигури подкрепа за другите предложения.

Спор се очаква да има и заради съставът на Централната избирателна комисия (ЦИК), чийто мандат изтича през март. От БСП настояват процедурата за избор на нови членове да бъде открита тази седмица и да приключи до 21 февруари. Такова решение не е включено в дневния ред на комисията, а до снощи нагласите на ГЕРБ бяха да не сменя състава на комисията преди изборите.

Сред предложенията, които трябва да бъдат гласувани, са отпадането на забраната за обявяване на социологически проучвания в изборния ден и видеонаблюдение при отчитане на резултатите.

Промените в Изборния кодекс се правят три месеца преди изборите. Краткото време е мотив на ГЕРБ да не иска да смени състава на ЦИК.

Дневник