С шест победи и едно равенство в последните седем мача и отлично настроение "Реал" (Мадрид) влиза в осминафиналите на Шампионската лига. Носителят на отличието за последните три сезона среща "Аякс" в първия кръг от фазата на директните елиминации и вече изглежда преодолял проблемите от предходните месеци.

Тимът от Мадрид демонстрира стабилно представяне напоследък, а през уикенда победи "Атлетико" в дербито на столицата с 3:1. Успехът беше пети пореден в Ла Лига и изкачи "Реал" на второ място в класирането, само на шест точки зад лидера "Барселона".

Освен това "Реал" не е загубил точка след поражението от "Леганес" на 16 януари. Единственото равенство в този период беше в Купата на краля, при това срещу "Барселона" на "Камп ноу" (1:) в първи мач от полуфиналите.

"Срещаме един силен отбор, който знае как да играе в Европа и го доказа дотук в турнира. Ще трябва да направим добър мач, защото в елиминациите винаги е трудно", каза треньорът на "Реал" Сантяго Солари преди срещата.

Срещу себе си "Реал" има "Аякс", който играе много колебливо в Еревидизи в последните седмици. Тимът от Амстердам загуби два пъти в последните си три мача, като едното поражение беше унизителното 2:6 от "Фейенорд".

Двата тима са са носители на общо 17 отличия в най-престижния европейски турнир - "Аякс" четири и "Реал" 13. Те ще се изправят за 13-и път помежду си в официален мач, като дотук "Реал" води със седем на четири победи.

Двубоят на "Йохан Кройф арена" ще бъде юбилеен №600 за Серхио Рамос с екипа на "Реал". Той става едва седмият играч в историята на тима с подобно постижение. Капитанът има 84 гола и е спечелил 20 трофея с екипа на "Реал".

Централният бранител е седми по мачове в историята на клуба и ще се доближи на една среща от Фернандо Йеро и Пако Хенто, които са с по 601.

Мачът между "Аякс" и "Реал" (Мадрид) е тази вечер от 22 часа и ще бъде предаван пряко по bTV Action.

В другата среща един срещу друг излизат "Тотнъм" и "Борусия" (Дортмунд). Тя ще бъде излъчена по "Ринг".

Лидерът в Бундеслигата изпусна инерцията от началото на 2019 г. и макар все още да няма загуба през годината, записа три поредни равенства. Жълто-черните отпаднаха от Купата на Германия след зрелище 3:3 с "Вердер" и дузпи, а в шампионата направиха равенства с "Айнтрахт и "Хофенхайм".

Големият проблем за тима на Люсиен Фавър е отсъствието на капитана Марко Ройс. Нападателят е контузен, а дотук през сезона Ройс е допринесъл със 17 гола и 11 асистенции.

"Това е голям удар за "Борусия". Отборът играе по съвсем различен начин, когато Ройс е на терена. Ще видим как ще се справят без него, но в този случай виждам шансовете като 50:50", написа в традиционната си колонка за Sky Лотар Матеус.

Германският тим беше изправен и пред друг проблем, заминавайки за Острова. Халфът Джейдън Санчо забрави паспорта си, което доведе до закъснение на полета за тима, докато английсият национал се върне до дома си, за да вземе документа.

"Тотнъм", който е трети във Висшата лига се движи стабилно дотук. "Шпорите" са без двете си големи звезди Хари Кейн и Деле Али, а освен това дотук не успяха да спечелят нито един мач срещу водещ тим, дори и на свой терен.

Дневник