Вицепремиерът Томислав Дончев (ГЕРБ) призова колегата си в правителството Красимир Каракачанов (ВМРО) да постави на обсъждане в правителството, а и в обществото концепцията си за интеграция на ромския етнос. В интервю за БНТ Дончев коментира вчерашния ултиматум на Каракачанов, който заяви, че ще напусне управлението, ако концепцията му не бъде приета.

"Между партньори не е хубаво да се работи с ултиматуми, по-добре бих приел покана за обсъждане," каза Дончев и продължи: "Хубаво е и даже задължително да текат разговори".

Според Дончев българското общество има нужда от нов различен консенсус за това как занапред да продължи интеграцията на ромската общност, защото политиките, прилагани през последните 10 г., се усещат като привнесени отвън и според част от обществото подпомагането върви с особени права за подпомаганите. Именно затова ромската интеграция е маргинална от гледна точка на обществената подкрепа. Дончев подчерта, че първото, което трябва да се направи е "образование, образование и образование", а след това вече може да се пристъпи към жилищна политика, премахване на гетата и здравеопазването.

"Болезнена тема са гетата. Редно е да има две - четиригодишна програма в която се ликвидира поетапно незаконното строителство, както предписва Законът за устройство на територията", каза Дончев, но добави, че това трябва да е придружено с мерки, така че да не си стига до хуманитарна катастрофа.

Някои от нещата, записани в концепцията на Каракачанов, не са новост и съществуват, отбеляза Дончев. Той изтъкна и успеха на държавата, фокусирана в последно време върху връщането на децата в училище, което е дало резултат - 30 хил. деца са отново в клас.

Дневник