Три мача на сезон от испанското първенство трябва да се играят в чужбина, заяви президентът на шампиона "Барселона" Хосеп Мария Бартомеу. Според него това ще помогне на Ла Лига да се развие.

"Ако искаме лигата да е силна, трябва да изиграем тези мачове. В "Барса" сме говорили с Ла Лига и сме им казвали, че ако искат да представят Ла Лига все повече, трябва да имаме по три мача годишно навън - един в Америка, един в Близкия Изток и един в Азия", посочи Бартомеу пред Би Би Си.

"Трябва да направим стъпка и да сме по-близо до привържениците. Правим летните турове през юли и август, за да се доближим до запалянковците", добави той.

Говорител на Ла Лига заяви пред "Ройтерс", че "лигата силно подкрепя международните амбиции на клубовете", тъй като споделя идеята за близост до феновете навсякъде по света. "Продължаваме да работим за това да има мач извън Испания и искаме това да стане възможно най-скоро", каза говорителят на организацията.

Миналата година Ла Лига подписа 15-годишно споразумение с компанията от развлекателния бизнес Relevent Sports. Нейната задача е да помага за развитието и известността на испанското първенство на пазара в Северна Америка.

Договорът доведе до усилена работа по провеждането на мач от Ла Лига в САЩ още този сезон. Стремежът на организацията беше през януари "Жирона" да "посрещне" "Барселона" в Маями. Идеята обаче пропадна заради недоволство на испанската футболна федерация, УЕФА и ФИФА. "Реал" (Мадрид) и асоциацията на футболистите в Испания също се изказаха против.

"Предпочитам да гледам голям мач от Мейджър лийг сокър (МЛС) в САЩ, а не Ла лига в САЩ. Основният принцип във футбола е, че играеш домакински мач у дома, а не в чужбина", каза преди време президентът на ФИФА Джани Инфантино.

В интервюто си за Би Би Си Бартомеу коментира и темата за създаването на Суперлига, в която големите клубове от Европа евентуално да се отделят. Той заяви, че Шампионската лига се променя и се развива, но очаква след четири-пет години да има промени.

Дневник