Най-голямата опасност при провеждането на предстоящите през май европейски избори е кибератака, придружена с разпространението на фалшиви новини, които да поставят под съмнение изборния резултат, коментира пред БНТ вицепремиерът Томислав Дончев.

Опасността е в това, да се постави репутационно под съмнение самия изборен процес - и с кибератаки, и с фалшиви новини. Това е тежка конституционна криза, каза Дончев и добави, че "с тази тема не е хубаво да си играем".

Дончев припомни, че през 2015 г. е имало опит за саботиране на изборния процес чрез срив на сайтовете на Централната избирателна комисия, Министерството на външните работи и няколко сървъра, които са блокирали функциите на изборните администрации. Той увери, че системата за броене на бюлетините е без връзка с интернет, добре защитена, и там проникване не е имало.

"Вероятно е някой пак да опита. По-подготвени сме безспорно, но не мога да се кълна, че нищо няма да се случи. Би било равнозначно на "Ела, Вълчо, изяж ме", посочи вицепремиерът.

Дончев каза, че не може да локализира кой е авторът на атаката през 2015 г. В интервю за Нова телевизия обаче Росен Плевнелиев, който беше президент на България по това време, заяви, че "с много голяма степен на вероятност на база на писмени документи и доклади можем да кажем, че зад тази атака стоеше групата Fancy Bears, която се свързва с руското военно разузнаване".

Дневник