Испания има намерение да закрие в периода 2025-2035 г. всичките си 7 ядрени реактора, а в средата на века да произвежда цялата си електроенергия от възобновяеми източници.

Това съобщи късно във вторник министърът на енергетиката Тереса Рибера часове преди парламентът да отхвърли проекта за бюджет на страната, което почти сигурно означава предсрочни избори в средата на април. Безядрена енергетика бе едно от предизборните обещания на управляващите от лятото на миналата година социалисти. През 2018 г. Испания е произвела от ВЕИ 40% от енергията в континенталната част, а 20% се падат на ядрените централи.

Правителственият проект за борба с климатичните промени би трябвало да бъде внесен в парламента на 22 февруари.

Планът е резултат на обсъждане от месеци насам, а преди две седмици ръководителите на енергийните компании се споразумяха за преминаването към безядрена енергетика в десетилетието, започващо от 2025 г. Испанските АЕЦ, които влязоха в експлоатация между 1983 и 1988 г., са собственост на испанските Iberdrola и Naturgy, контролираната от италианци Endesa и португалската EDP.

През януари премиерът Педро Санчес обяви, че реформирането на енергетиката ще се нуждае в периода 2021-2035 г. от 235 млрд. евро.

Съгласно проекта на правителството, подготвен през 2018 г. и изпратен през януари за съгласуване с Европейската комисия, от 2040 г. ще спрат продажбите на автомобили на бензин и дизел, включително с хибридни двигатели. Ще се стимулира инсталирането на ВЕИ като ветропаркове и соларни инсталации с капацитет от поне 3000 мегавата годишно.

В края на януари испанските медии съобщиха, че споразумението между правителството и енергийните компании предвижда ректорите с обща мощност от 7.4 гигавата да бъдат оставени да изкарат отвъд 40-годишния си технологичен лимит, но без да достигат 50 години.

Дневник