Европейската комисия добави Саудитска Арабия, Панама и още няколко юрисдикции в "черен списък" със страните, които представляват заплаха за блока заради хлабав контрол срещу финансирането на тероризма и прането на пари, предаде "Ройтерс".

В списъка са включени общо 23 юрисдикции - Афганистан, Американска Самоа, Бахамите, Ботсвана, Северна Корея, Етиопия, Гана, Гуам, Иран, Ирак, Либия, Нигерия, Пакистан, Панама, Пуерто Рико, Самоа, Саудитска Арабия, Сирия, Тринидад и Тобаго, Тунис, Шри Ланка, Вирджинските острови и Йемен.

Освен че вреди на репутацията, включването в списъка усложнява финансовите връзки с ЕС. Банките в блока ще трябва да извършват допълнителни проверки на плащанията, свързани с организации от включените в списъка юрисдикции.

ЕС не може да бъде място за незаконни пари, заяви при представянето на списъка еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова, цитирана от БТА. Европа е открита за бизнес, но не е наивна и трябва да защити финансовата си система, добави тя.

Според еврокомисаря списъкът е предупреждение за финансовия сектор да бъде особено предпазлив с преводи от посочените държави. Преводите могат да продължат, но трябва да бъдат проверявани по-задълбочено. Това не е наказателен списък. Първият подобен списък изготвихме през 2016 г., но за първи път сега еврокомисията прилага собствени и по-строги изисквания, поясни Йоурова.

Дневник