Бъдещата пречиствателната станция за питейни води и смяната на довеждащия водопровод неминуемо ще доведат до ново повишаване на цената на водата в Шуменско.

Това заяви за ШУМ.БГ управителят на ВиК-Шумен Красимир Марков. Днес той взе участие в извънредно заседание на областната Асоциация по ВиК.

Марков обясни, че ще се наложи промяната на изисквания, с които сега се съобразява цената на водата. "След като бъдат направени тези инвестиции първо ще трябва да се промени законът, който казва, че цената не може да бъде над социално допустимата, определена от Статистическия институт", каза Марков.

В момента кубик вода в Шуменско струва 3,40 лв., при социално допустима цена от 3,51 лв.

"И тази разлика ще е твърде недостатъчна, за да могат се изплатят такива сериозни инвестиции", добави управителят на ВиК.

Припомняме, че водоснабдителното дружество вече пусна обществена поръчка за избор на изпълнител на пречиствателна станция за питейни води на стойност 21,6 млн. лв. без ДДС. Предстои да се обяви такава и за подмяна на довеждащия водопровод от язовир "Тича" за около 55 млн. лв.

На заседанието на Асоциацията днес стана ясно, че ВиК чака осигуряване на европейско  финансиране по Оперативна програма "Околна среда" и за два обекта в Шумен и Нови пазар, за помпена станция в Шумен, както и за нови информационни системи, като всички те са на стойност 134 млн. лв. с ДДС.

За да съфинансира изграждането на тази инфраструктура водоснабдителното дружество ще трябва намери 16 - 17 милиона лева. Красимир Марков обясни, че това може да стане само с банков кредит, като се водят разговори с Европейската банка за възстановяване и развитие. Той добави, че не е чувал да се говори за възможността държавата да помогне по някакъв начин за осигуряване на това съфинансиране.

Асоциацията по ВиК на област Шумен днес не можа да вземе положително решение по нито една от трите точки в дневния ред, една от които бе "изготвяне на предложение до КЕВР за изменение на цената за услугата доставяне вода на потребителите". Причина за това бе писмо от регионалното министерство до областния управител Стефан Желев, в което му се нарежда да гласува против.

ШУМ.БГ