Американската академия на филмовите изкуства и науки за пореден път попадна под сериозна вълна от критики за тазгодишните награди "Оскар", след като на 11 февруари обяви, че категориите за кинематография и монтаж ще отпаднат от излъчването на живо на церемонията, съобщава "Индиуайър".

През лятото академията реши, че част от категориите ще отпаднат от прякото предаване поради все по-ниския рейтинг на телевизионното излъчване на церемонията. Тогава академията се опита и се провали в намерението си за създаване на категория за най-добър популярен филм. Но сега възмущението от промените около наградите "Оскар" достигна върховата си точка.

Гийермо дел Торо, който миналата година получи наградите за най-добър режисьор и най-добър филм за "Формата на водата", беше една от първите личности от киногилдията, които дадоха израз на възмущението си. "Кинематографията и монтажът са в сърцевината на нашия занаят. Те не са заимствани от традициите на театъра или на литературата - те са киното само по себе си", написа той в профила си в "Туитър".

Изявлението на Дел Торо беше последвано от вълна от критики от страна на режисьори, оператори, сценаристи и други професионалисти от областта на киното.

Един от тях е режисьорът Алфонсо Куарон, чийто филм "Рома" получи 10 номинации за тазгодишните награди "Оскар". Той се смята за един от основните претенденти в категориите за най-добър филм и най-добър режисьор. Куарон има сериозни шансове да получи отличието и за най-добра кинематография, което би било прецедент, тъй като досега режисьор никога не е вземал "Оскар" за кинематография. В такъв случай обаче този ключов момент няма да бъде излъчен на живо.


"В историята на КИНОТО шедьоврите са съществували без звук и цвят, без история, актьори или музика. Но нито един филм не е съществувал без кинематография и монтаж", написа Куарон в социалните мрежи.

Други имена, които се включиха към критиките, са операторът на "Междузвездни войни: Последните джедаи" Стив Йедлин и сценаристите на "Нито звук" (A Quiet Place) Браян Удс и Скот Бек. По темата се изказа и легендарният оператор Емануел Любецки, носител на три награди "Оскар" за работата си по "Гравитация", "Бърдмен" и "Завръщането".

Според него решението на академията е "несполучливо", защото "кинематографията и монтажът са "елементарните частици", първичните компоненти на киното".

Операторът и режисьор Рийд Морено се изказа по подобен начин, наричайки кинематографията и монтажа "двете фундаментални основи на всеки филм, който някога е направен".

"Когато рейтингът е по-важен от това, което празнуваш, и приходите са по-важни от изкуството... Просто още един ден в Холивуд, приятели", написа той в "Инстаграм".

Академията вече оттегли намеренията си да създаде нова категория за най-добър популярен филм и да отмени традиционните изпълнения на петимата музиканти, номинирани за най-добра песен. Скоро ще стане известно дали този изблик на възмущение ще доведе до поредната промяна на плановете за тазгодишната церемония по връчването на статуетките.

91-ите награди "Оскар" ще бъдат раздадени на церемония, която ще се състои на 24 февруари.

Дневник