Председателят на парламентарната комисия за контрол на службите за сигурност и специалните разузнавателни средства Димитър Лазаров (ГЕРБ) отхвърли възможността бизнесменът Емилиян Гебрев да е отровен с вещество, което се е намирало в кафето му или в руколата, която е ял.

Пред Би Ти Ви той уточни, че във водата и остатъчното кафе в кафе машината в дома на Гебрев е установено минимално количество от веществото. Производителят на руколата, използвана в салатата, която бизнесменът консумирал в ресторант е проверен и е установено, че той няма нищо общо със случая.

Лазаров участва в заседанието на парламентарната комисия, на което беше изслушан главният прокурор Сотир Цацаров.

С твърдението си той опроверга изказването на главния прокурор в началото на седмицата. Тогава той заяви, че при отравянето на Емилиян Гебрев няма открити субстанции от списъка на Конвенцията за химическите оръжия. "Заключенията от химичните експертизи са показали, че в кафе от кафе машината в дома на Гебрев, както и в храната на неговия син има следи от хлорпирифос – инсектицид, който е силно токсичен и се ползва за борба с неприятели по земеделските култури. Установено е, че това вещество се е съдържало в руколата от салатата, която са консумирали Гебрев и неговите партньори, но в изключително ниски количества", уточни Цацаров в понеделник.

По думите на Лазаров веществото, с което е отровен Гебрев е попаднало в неговия организъм по друг начин и е "неадекватно" да се твърди, че това е станало чрез кафето и руколата.

Днвеник