Най-малко 20 членове на Революционната гвардия на Иран са загинали при самоубийствен атентат в югоизточната част на страната, предаде "Ройтерс", като цитира агенция "Фарс".

Атаката е станала в нестабилен район край пакистанската граница, където действат бунтовнически групи и наркотрафиканти. Според катарската телевизия "Ал Джазира" това е важен участък в трафика на опиум, там е имало и сблъсъци със сепаратисти.

Други десет гвардейци са били ранени в атаката.

Нападението, извършено с кола-бомба, според "Фарс" е било насочено срещу автобус, превозвал служещи в гвардията - крило на въоръжените сили, натоварено със задачата да съхранява политическата система на ислямската република и да извършва операции в чужбина. Гвардията е на пряко подчинение на върховния водач аятолах Али Хаменей.

Салафитската организация "Джайш ал Адл" пое отговорност за атаката минути след съобщенията за нея. Тя е сред групите, извършвали атаки в югоизточната част на страната в последните години.

Последната атака срещу силите за сигурност бе през септември по време на парад в югозападната част на страната. Тогава загинаха над 20 души, а ранените бяха 60.

Дневник