Правителството на Австрия обяви в сряда, че предлага по-строги наказания за престъпления с насилие, особено тези срещу жени и деца. Проектът се подготвя от месеци, но съвпадна с шокиралата мнозина австрийци поредица от 4 убийства за 8 дни през януари. Те са на жени - близки или бивши приятелки - и макар да няма връзка между тях, таблоидите изтъкват, че заподозрените извършители и част от жертвите са имигранти или с чуждестранен произход. За последното убийство - от вторник вечерта във Виена - е заподозрян гражданин на Босна и Херцеговина.

В същото време последните подробни данни (от 2017 г.) показват, че като цяло броят на престъпления и тези с употреба на насилие намаляват в алпийската страна. Престъпността в Австрия и без това е една от най-ниските в ЕС.

Крайно дясната Партия на свободата, която излъчи вътрешния министър Херберт Кикъл, дойде на власт с обещание да не позволи повторение на мигрантската вълна от 2015 г. Благодарение на нея търсещите убежище станаха около 1% от населението на Австрия. Мнозина от тях идват от Близкия изток и Афганистан.

"Виждаме, че много, много често участниците в престъпления с насилие не са австрийци и са от държави с други култура", каза днес Кикъл при представянето на новите мерки съвместно с канцлера Себастиан Курц. Думите му са поредният пример как в правителството смесват имиграцията с престъпността, но без изрично да посочват, че едното е причина за другото.

Без да казва, че са насочени срещу чужденци, промените засягат по-строги наказания за изнасилване, включване сред преследваните действия ритуалното обрязване на гениталии на момичета и др.

През януари Кикъл и Курц казаха, че ще проверят дали законът позволява да се увеличи броят на нарушенията и престъпленията, заради които бежанци могат да бъдат лишавани от защитения статут и депортирани. Сега това е допустимо при извършване на особено тежки престъпления като убийство.

Дневник