Собственикът на "Левски" Спас Русев обяви, че с напускането на клуба ще остави два спонсорски договора за общо 4.5 милиона лева, които "не са експлоатирани". По думите му това "не са договорите, които евентуално се коментират при бъдещата смяната на собствеността".

Русев потвърди, че ще се откаже от парите, които е дал като заем, за да финансира клуба. "То друга формула във футбола няма", каза той пред "Диема спорт". И допълни, че като се оттегли от клуба след общото събрание на 6 март, дългове на "Левски" ще намалеят наполовина от последно обявените - 32 милиона лева. Русев очаква "Левски" да избегне изключването от европейските турнири. За целта до края на февруари клубът трябва да плати около 2 милиона лева.

По-рано днес Васил Божков обяви чрез компанията си "Нове холдинг", че ще се ангажира с оздравяването, управлението и финансовата издръжка на "Левски". От съобщението не стана ясно дали той има интерес към собствеността на футболния клуб, а само че "това е възможност за успешно партньорство". "Нове холдинг" поясни, че това партньорство ще продължи, докато е налице общ "бизнес интерес".

"От първия си ден в "Левски" съм го канил и убеждавам да влезе в клуба", каза Русев в интервю за "Диема спорт". Той обяви, че ще се раздели безвъзмездно с акциите си, които са около 50%, но също отказа да каже кой ще е следващият собственик на клуба. "На 6 март ще стане ясно. Много би ми се искало Васил Божков да е следващият голям акционер", допълни Русев.

Той заяви още, че никой от управляващите политици не го е молил, карал или убеждавал да поеме издръжката на "Левски".

"Идеята и намеренията на предишните собственици бяха доста добри - "Виваком" да придобие част от акциите на клуба, защото щеше да стане брак между много сериозна компания със сериозни приходи и един бранд, който да се използва в тяхната маркетингова стратегия. Това щеше да даде финансова стабилност на клуба. За съжаление тази идея не бе одобрена от акционери от Виваком. Затова аз останах в клуба като физическо лице", обясни Русев.

Попитан за неизплатените заплати в "Левски" за декември, той заяви, че въпросът трябва да бъде отправен към изпълнителният директор Павел Колев. И допълни, че "във футбола редовността на заплатите не е този елемент, който задължително се спазва всеки месец".

Дневник