Заедно, а в кулоарите - и по двойки, президентите на Русия, Турия и Иран се срещат днес за четвърти път в Сочи като част от формата от Астана.

Владимир Путин, Реджеп Тайип Ердоган и Хасан Рохани започнаха през 2017 г. серия срещи като гаранти на опитите за примирие, договорени през декември предходната година (на фона на битката за Алепо) от опозиционни групи и представители на властите в Астана. От т. нар. "деескалационни зони" (райони на "примирие" между силите на режима и опозицията), които участниците в срещите обявиха по-късно, преди почти две години, само добавената по-късно Идлиб все още не е под контрола на режима.

Тримата - а и в отделни срещи Путин и Ердоган - неведнъж са опитвали да се договорят за съдбата на Идлиб, а последният опит бе през септември. В Идлиб буферна зона, осигурена от Турция и Русия, пречи на ескалация на насилието след месеци заявки от режима на Башар ал Асад за начало на инвазия срещу бунтовниците (предимно от джихадистки групи). Очаква се провинцията да е важен момент в разговорите и при тази среща, малко над година след организирания от тях "народен конгрес" в Сочи.

Според турската обществена телевизия ТРТ формално темите са зададени като сътрудничество за териториалната цялост на Сирия, борба срещу тероризма и сепаратизма и работа по продължаване на процеса от Астана за край на конфликта.

Русия и Турция не са единодушни какво трябва да се направи в Идлиб. Москва предлага на Анкара операция срещу радикалните групировки като "Хайят тахрир ал Шам", която контролира по-голямата част от Идлиб и е считана за една от отговорните за ескалацията на насилието. Турция отказва, изтъквайки, че такава операция може да причини хуманитарна криза.

Друго разногласие е заради желанието на Турция за операция срещу кюрдски бунтовници след изтеглянето на САЩ от североизточна Сирия, което според някои руски медии далеч не е в интерес на Кремъл. В интервю за руски издания, цитирано от РИА "Новости", заместник-министърът на външните работи Сергей Вершинин обяснява, че и изтеглянето на американските войници ще е тема на разговорите.

Дневник