Европа трябва да договори обща позиция по въпроса дали китайската фирма "Хуауей" може да осигурява оборудване за следващото поколение 5G мобилни мрежи, заяви министерството на технологиите на Австрия, цитирано от "Ройтерс".

Европейската комисия обмисля де факто забрана за оборудване на "Хуауей" за 5G мрежи заради опасения за сигурността. През седмицата държавният секретар на САЩ Майк Помпео и вицепрезидентът Майк Пенс лобираха сред европейски политици за отказ от продуктите на китайската фирма.

В изявление на австрийското министерство се казва, че според него би било полезно да се насочат усилията към въпроса на европейско ниво и да се определи общ подход, като в същото време се гарантира, че конкуренцията в Европа и Австрия не е ограничена.

"Хуауей", световен лидер на пазара за мобилните мрежи с годишни продажби над 100 млрд. долара, е подложен на строги проверки за връзките си с китайското правителство и заради подозренията, че Пекин може да използва технологиите на "Хуауей" за шпиониране. Няма публично предоставени доказателства, а компанията многократно отхвърля тези твърдения, които обаче накараха няколко западни страни да ограничат достъпа на "Хуауей" до техните пазари.

A1 Telekom Austria, контролирана от телекомуникационна компания America Movil и от австрийската държава, заяви, че използва части на "Хуауей", а "Нокиа" е основният й доставчик на мрежи, но изпълнителният директор Томас Арнолднер каза, че все още не е взето решение за оборудването за 5G мрежите.

Местният конкурент, T-Mobile Austria, австрийското подразделение на Deutsche Telekom, заяви, че работи с "Хуауей", "Нокиа" и "Сиско" и прави преоценка на стратегията си за поръчки.

Дневник