За шест десетилетия Барби премина през множество транформации и вече е доста по-различна от онова, което бе в самото начало. Отдавна не е само онази руса бяла жена с непропорционална фигура от ранните си дни, а вече има множество и различни лица, с които компанията производител "Мател" се опитва да я превърне в огледало на различните деца, които си играят с нея. Затова сред най-новите нейни вариации в специалната линия Barbie Fashionista има и кукли с увреждания, пише изданието Teen Vogue.

Новите си модели "Мател" представи на 11 февруари. Сред тях има кукла с типичната за чернокожите прическа от плитки, кукли с различни форми на тялото, както и в инвалидна количка и с протеза на крака, която се сваля.

Според вицепрезидента на фирмата Ким Кълмон новите модели отговарят на търсенията на клиентите. "Има допълнителни форми на тялото - Барби с по-малък бюст и по-слабо изразена талия. Инвалидна количка или кукла в инвалидна количка бе един от моделите, за които сме получавали най-много запитвания от клиентите на нашата гореща линия", допълва той.

За модела с протеза на крака компанията се консултира с 12-годишната Джордан Рийвс, която има протеза на ръката и съветва създателите да направят модела с опция за сваляне и поставяне на протезата. Според вицепрезидента не е ясно дали някой е щял да се досети иначе колко важна е такава малка подробност за човек, на когото му се налага да живее с подобно приспособление.

Множество изследвания показват, че видът на една кукла може да повлие на младата личност, която си играе с нея. Как обаче подобна игра влияе върху развитието на децата с различни видове увреждания - двигателни или сетивни, не е известно, тъй като играчките на пазара не включват такъв вид избор.

Барби също доскоро не бе така широко скроена и отворена към разнообразните видове и форми на тялото например. Едва през 2016 г. "Мател" въведе модели с по-закръглени тела, които обаче продължаваха да са със слаба талия. На компанията й трябваше и цялото време от основаването й през 1959 г. до 1969 г., за да представи и първата си чернокожа Барби.

Тази година куклата отбелязва своята 60-годишнина. По този повод в началото на януари "Мател" и "Уорнър Брос" обявиха, че ще снимат съвместен проект за противоречивата кукла с номинираната за "Оскар" актриса Марго Роби в главната роля. Проектът ще е първи от поредица от продукции и за други линии играчки на компанията, сред които ще попаднат Hot Wheels и American Girl.

Миналата седмица "Мател" обяви, че куклата Барби е приключила годината с най-високите си продажби за последните пет години, което според производителя се дължи основно на разнообразието от цветове на кожата, форми, професии и религии, което производителят постепенно въведе.

Дневник