От втория опит днес парламентът събра кворум, за да започне работа по окончателното гласуване на промени в изборните правила, които се правят три месеца преди изборите за евродепутати. Десет часа в сряда правната комисия в Народното събрание обсъжда и гласува промените в Изборния кодекс, като посред нощ ГЕРБ, ДПС, "Обединените патриоти" и "Воля" приеха текстове, които на практика обезсмислят преференцията на изборите за депутати, евродепутати и общински съветници.

Става въпрос за предложения, които гласят, че преференциите се броят само ако получените гласове за дадения кандидат са поне колкото съответната избирателна квота. Това значи, че кандидат за депутат ще трябва да събере между 9 и 12 хил. гласа, за да размести листата, а за евродепутат - между 130 и 150 хил. (още за поправките четете тук и тук). Това предизвика критики от страна на БСП и извънпарламентарни партии и доведе до протест пред парламента тази сутрин.

Днес зам.-председателят на парламентарната група на "БСП за България" Крум Зарков обяви, че заседанието на правната комисия е приключило около 30 минути след полунощ, а докладът по измененията в Изборния кодекс е раздаден на депутатите след 9 часа тази сутрин, което значи, че ще се гласуват важни промени "на тъмно". "Отнемат се права на граждани. Има протестиращи. Група адвокати заплашват, че ще си запалят дипломите пред парламента. Съветът по законодателство казва: "Разпуснете ни, няма смисъл". Този парламент има 8% рейтинг и единственото учудващо е, че все още ги има", обяви още Зарков и изказа възмущение от начина, по който тече законодателния процес в 44-о Народно събрание.

Председателят на правната комисия от ГЕРБ Данаил Кирилов заяви, че това е истеричен патос. "Има пет човека ваши симпатизанти отвън, които разкъсват ризи, но не сте им казали за какво", обърна се той към БСП.

Според социалиста Явор Божанков промените в Изборния кодекс, с които се обезсмисля преференцията, която по думите му била "заклана" снощи, са шамар в лицето на българския народ. След като каза, че "патриотите" вече нямат право да се наричат така, той обяви, че снощи си е тръгнал от парламента обезверен - без вяра в демократичния процес у нас. Накрая каза, че управляващите са шайка, но историята ще ги съди.

Репликира го Юлиан Ангелов от ВМРО с мотива, че няма право да се изказва така за "Обединените патриоти", тъй като преди две години в Горна Оряховица тогавашният лидер на ДСБ Радан Кънев го е представял като новия десен лидер, а сега бил депутат от БСП.

"Не си ли много малък, за да ми викаш шайка? В този парламент тоя малкия на мен шайка не може да ми вика. Това да не ти е комсомол", отвърна от парламентарната трибуна депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов, който обяви, че е на 68 г. и не може да търпи такова отношение (бел. авт. - Явор Божанков е на 29 г.).

Зам.-председателят на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев репликира БСП да не обявяват, че демократичният процес е заклан, тъй като социалистическата партия заклала "българските граждани, които имат право да гласуват". Не се разбра какво точно има предвид Цонев, но БСП не подкрепя предложението от ДПС отпадане на ограниченията за разкриване на изборни секции извън страните в Европейския съюз (ЕС). Току-що мнозинството в парламента остави старото правило - до 35 секции в тези страни, което след Брекзит ще касае и Великобритания.

Социалистът Таско Ерменков обяви от парламентарната трибуна, че управляващите се отнасят с Изборния кодекс като с проститутка.

Дневник