Турски проучвателни кораби ще започнат скоро сондажи край Кипър, заяви пред Анадолската агенция министърът на енергетиката на признатата само от Анкара Севернокипърска турска република Йоздил Нами.

"Ние ще защитим правата и интересите на кипърските турци и ще вземем необходимите мерки по въпроса за природния газ, така както правим по останалите въпроси", каза Нами вчера и добави, че турските действия ще останат в рамките на международните договорености.

Той каза, че Севернокипърската турска република е готова винаги за енергийно сътрудничество с администрацията на кипърските гърци. Нами подчерта, че кипърските турци претендират за права върху залежи на въглеводороди в района на острова, и отбеляза, че както доклад на ООН, така и изявления на представители на САЩ изискват правата и на двете общности да бъдат защитени по отношение на използването на природните ресурси.

Нами определи като "ирационално и нелогично" предложението на кипърския президент Никос Анастасиадис делът на кипърските турци в доходите от добива на въглеводороди да бъде запазен в специален фонд до намирането на решение на кипърския въпрос.

"Турция е най-лесният, най-евтиният и най-бързият маршрут за транспорта на природния газ, добит в Източното Средиземноморие, до Европа", каза още Йоздил Нами и подчерта "огромната" преносна инфраструктура на Турция.

БТА/Дневник