Българин ръководи мрежа за кучешки боеве и търговия с обучени за битки кучета, разказва британската обществена телевизия Би Би Си в разследване, излъчено снощи. Кадрите на Би Би Си и думите на мъжа, показан като организатор на мрежата, сочат, че и други негови сънародници участват в нея.

Материалът, осъществен с помощта на неправителствената организация "Лига срещу жестоките спортове" и частни детективи, се съсредоточава върху българин на име Ивайло Николов от Русе, показан като организатор на мрежата. Николов е описван като собственик на развъдник за питбули и фирма за превоз на животни. Екип на Би Би Си под прикритие поръчва от него питбул от Молдова за 3000 евро. Той трябва да се достави в страната с паспорт, издаден от български ветеринарен лекар.

В репортажа, показан по телевизията (откъс от него е достъпен и на сайта) се виждат и кадри от бой между питбули, в който ясно се чува българска реч. В друг запис самият Николов казва, че "има мрежа" в бизнеса.

Не се уточнява дали той ръководи цялата европейска мрежа, но се казва, че е "документирал работата си" във "Фейсбук" и е пътувал в 29 държави, някои от които зивън континента - САЩ, Виетнам, Непал, Пакистан и други. Би Би Си твърди, че "има доказателства, че е доставял кучета на Кери Еванс (участник в схемата - бел. ред.) във Великобритания." Споменават се и планове за пътуване до Карибите за бой с кучета.

Медията също така отбелязва, че "Балканите са в центъра на бизнеса с кучешки боеве в Европа".

Български документи, тестове, сертификати

"Пътуваме до Източна Европа за среща с Николов. Той се съгласи да ни продаде куче за бой," обясняват авторите. На запис Ивайло Николов ("интелигентен, дружелюбен, говорещ английски българин"), сниман със скрита камера, обяснява, че има мрежа от приятели в бизнеса, които ги развъждат и ги използват и предлагат за боеве.

"Направих български документи, също и кръвни тестове и сертификати за износ," обяснява той на събеседника си. Той отрича да търгува с кучета, но профилите му в социалните мрежи впоследствие изчезнали.

След разговора, попитан пред камера колко пари изкарва от бизнеса, той отговаря: "Нищо". Когато обаче журналистът възразява и му казва, че знае какво прави и е наблюдаван от известно време, Нисолов си тръгва. По пътя, попитан дали има ранени или убити кучета в битките, той отговаря отрицателно. Попитан защо го прави, казва на журналистите: "Не ви познавам, не искам да говоря с вас."

"Пълно разследване"

"След толкова скандални разкрития намесата на полицията и прокуратурата трябва да е незабавна," категоричен е Явор Гечев от българския офис на международната организация за защита на животните "Четири лапи", която реагира на материала със съобщение до медиите и искане за пълно разследване. "Трябва да бъдат изяснени имената на всички участници в тази схема за търговия със смърт, включително и на ветеринарните лекари, издавали паспорти на продаваните животни, и те да понесат най-тежките предвидени от закона наказания," продължава Гечев, цитирав в съобщението.

Организирането и участието в провеждането на боеве с животни, както и отглеждането, тренирането или предоставянето на животни за боеве, е инкриминирано у нас от 2011 г. и се наказва със затвор до 5 години и глоба до 10 хил. лв., припомня "Четири лапи". "Промените бяха приети след разследване на "Нова телевизия" и журналистката Диляна Гайтанджиева, което разкри схема за провеждане на кучешки боеве около София с участието и на служител от МВР. Тогава от вътрешното министерство наказаха полицая само с мъмрене."

Организацията предупреждава, че "през последните години почти липсват разкрити подобни престъпления, като най-нашумелият случай беше в Пловдив, където през 2016 г. прокуратурата и полицията разбиха група за обучение на кучета за боеве, организирана от бивш полицай. Бяха конфискувани повече от 40 животни, които все още са в общинския приют в Пловдив, тъй като все още няма окончателна присъда. Слабата разкриваемост на боевете с животни у нас се дължи както на липсата на практика, така и на затворения кръг от хора, много от които с големи финансови възможности, които се занимават с тази престъпна дейност."

Дневник