Форматът в Първа лига ще се запази занапред, обяви президентът на БФС Борислав Михайлов. Той постави висока оценка на нивото на играта и заяви, че до година-две видеоповторенията могат да влязат в българския футбол.

"В Първа лига се играе доста добър футбол. Форматът, който беше сменен преди три години, се оказа доста сполучлив. Затова ще го продължим", каза Михайлов.

През 2016 г. футболният съюз прецени, че е дошло време да се тръгне по нов път, и нае холандската фирма Hypercube, която анализира детайлно българския футбол и проблемите му. След това компанията даде различни предложения и серия срещи и обсъждания клубовете сами одобриха настоящия вариант на първенството. Тогава беше решено, че форматът няма да бъде променян поне три години, за да може да се направи оценка.

"Може би само ще променим (правилото за) изпадащия отбор, за да се даде по-голяма възможност на по-голямата дивизия", заяви Михайлов.


Според него в първенството има много чужденци, "но с колегите ми няма какво да направим, защото сме в Европейския съюз". Причината е, че бразилците например идват с паспорти от държави от ЕС и не заемат място за чужденци, обясни президентът на БФС. "Най-мъчно ми е, че няма достатъчно български вратари, които да играят в нашето първенство."

По отношение на парите от телевизионните права българските клубове взимат повече от всички в региона с изключение на Румъния, която е три пъти по-голяма, каза Михайлов.

"Доста дълго съм президент, имам опит и самооценка. Не съм много сигурен дали ме обиждат (обвиненията, че помага на определени клубове). Но това просто не е истина - "Лудогорец" показва, че заслужено е шампион седем пъти. Много съм помагал на ЦСКА и ръководството им го знае много добре, а много от феновете го знаят."

"VAR (видеоповторенията) може би до една, максимум две години може да се въведе в България. Той помага много, но и там го има човешкия фактор. И там има грешки, но става по-чисто за хората", каза още той.

Михайлов добави: "Футболът е огромен бизнес и не виждам причина българските президенти да не го взимат като бизнес."

Дневник