Заради нарушения 132 шофьори останаха без книжки през месец януари в Шуменско.
На 87 от водачите свидетелствата за управление на моторни превозни средства временно е било отнето, след като при проверка е установено, че имат наложени глоби, които не са платени. 22 водачи са останали без шофьорски книжки, след като са хванати да управляват след употреба на алкохол с над 0,5 промила, други двама след шофиране след употреба на наркотични вещества, а един е отказал да бъде тестван. В 20 от случаите водачите не са имали задължителна застраховка „Гражданска отговорност“.  Това сочат цифрите след направените през миналия месец проверки по пътищата от служителите в ОД на МВР. 

През януари от движение са спрени 37 пътни превозни средства – 20 заради това, че водачът не е имал застраховка „Гражданска отговорност“, 15, след като водачът е бил с неплатена  глоба,  един заради това, че водачът е управлявал със скорост над 50 км/ч от разрешената в населено място и едно  превозно средство заради техническа неизправност. 30 са спрените регистрации на превозни средства, след като е било установено, че водачът е бил неправоспособен, в други 13 случая пътните полицаи са прекратили регистрацията на превозно средство на собственик, който управлява след употреба на алкохол с концентрация над 0,5 на хиляда промила.

Общо за първия месец от годината в Шуменско са установени 4657 нарушения.  Най-много са за превишаване на скоростта – 1725. 637 водачи са били санкционирани за неправилно спиране и паркиране. По време на проверките с нередовни пътни документи са били 326, а 143-ма са управлявали технически неизправно превозно средство. Засечени по пътищата в Шуменско са били 34 неправоспособни водачи. 43 са ползвали мобилен телефон при управление на моторно превозно средство, а други 166 не са ползвали обезопасителен колан. 41 са седнали зад волана след употреба на алкохол. С алкохол до 1,2 промила са установени 26 водачи, останалите 15 са шофирали с концентрация на алкохол над 1,2 промила.  За неправилно пресичане през януари са санкционирани 13 пешеходци.

През януари са регистрирани 62 пътнотранспортни произшествия, тежките са 10. Ранени са 12 участници в движението.

ШУМ.БГ